MedEuropa, o rețea medicală cu sediul în Brașov, se pregătește să ridice centrul de radioterapie din Bistrița, după mai multe licitații eșuate organizate de Consiliul Județean. Societatea Comercială a primit terenul în concesiune pe aproape 50 de ani și se angajează să ridice centrul de radioterapie în maxim un an și jumătate.
Astăzi, Consiliul Județean a semnat contractul de concesiune a terenului de pe strada Alba Iulia unde va fi ridicat centrul de radioterapie. MedEuropa, o rețea medicală națională, cu sediul în Brașov, a concesionat terenul pentru 49 de ani.
Aceasta se angajează să ridice centrul de radioterapie în maxim un an și jumătate de la semnarea contractului:
„Se dorește ca viitorul centru de radioterapie să fie realizat în maxim 16 luni de la data semnării contractului de concesiune și va fi prevăzut cu 2 buncăre ce vor fi echipate cu 2 acceleratoare liniare moderne de particule, un echipament computer tomograf în vederea simulării, sisteme hardware și software necesare efectuării planurilor de tratament, cameră de scintigrafie și echipamentul aferent, precum și echipamente de dozimetrie necesare bunei practici medicale din radioterapie”, informează Consiliul Județean, într-un comunicat de presă.
Acesta va fi dotat și cu cabinete medicale, saloane pentru spitalizarea de zi, zona de așteptare și departament administrativ. MedEuropa mai are centre medicale și în Brașov, București, Oradea și Constanța.
Despre construirea unui centru de radioterapie în parteneriat public-privat la Bistrița se vorbeste de multă vreme. Un astfel de centru este o necesitate având în vedere incidența crescută a bolii canceroase. In prezent pacientii cu afectiuni oncologice sunt nevoiti să apeleze la clinicile din Cluj-Napoca sau din Târgu- Mures pentru tratament , unde programările pot să dureze luni de zile, timp în care boala evoluează spre forme acute. La Cluj Napoca primul centru de radioterapie functionează din 1985 la catedra de Oncologie Medicală și Radioterapie de pe lângă Institutul Oncologic „Prof. Dr. I. Chiricuta” str. Republicii Nr. 34-36. Aici se află si Sediul Societatii Romane de Radioterapie si Oncologie Medicala, care reuneste profesioniști implicați din domeniul radioterapiei și oncologiei medicale cu scopul de a sprijini colaborarea cu specialități conexe, pentru a contribui la creșterea calității asistenței medicale in domeniu.
Tot la Cluj, din anul 2o14 mai functionează si Centrul de Radioterapie Amethyst, situat in Florești pe Str. Răzoare, nr 486G. Serviciile oferite de Centrul Amethyst Cluj sunt: oncologie medicală, radioterapie, brahiterapie, imagistică medicală (Computer tomograf).
Laboratorul de radioterapie este localizat la parterul clădirii unde se află acceleratorul liniar (LINAC) marca Synergy Platform, producător Elekta Limited, utilizat pentru tratamentele de radioterapie externă.
Amethyst radiotherapy în Romania are centre medicale la Bucuresti, Cluj-Napoca, Timisoara si Alba Iulia.
(Vezi: https://amethyst-radiotherapy.ro/radioterapia-la-amethyst/)
O rețea medicală similară este MedEuropa , cea care urmeaza sa construiasca la Bistrita centru de radioterapie și care mai are centre medicale în Brașov, București, Oradea și Constanța.
(Vezi: https://www.medeuropa.ro/)