-0.4 C
Bistrița
sâmbătă, noiembrie 23, 2024

Cele mai emoționante momente din viață, prin obiectivul foto – Andrei Moga dezvăluie secretele fotografiei „care vorbește”

Cu aparatul foto în mână încă de când avea 18 ani, Andrei Moga a ajuns să fie unul dintre cei mai căutați fotografi de eveniment din Bistrița-Năsăud. Și pe bună dreptate! Andrei face artă cu aparatul foto și reușește să surprindă într-o fotografie cele mai intense emoții de care are parte un om în viața sa.

Aventura lui Andrei Moga în lumea fotografiei a început pe când avea doar 18 ani. Fascinat încă din copilărie de tot ce însemna artă, de la modelaj la desen, sclipirea a apărut în ochii lui Andrei în momentul în care a pus mâna pe un aparat foto.

„Făceam din plastilină chipurile oamenilor. Cred că și acum dacă am plastilină în mână am să fac același chip de om pe care îl făceam cu mulți ani în urmă, chiar și cu ochii închiși. Fotografia am descoperit-o pe parcurs. Îmi plăea foarte mult desenul și chiar desenam foarte mult în școala generală. Am fost trimis și la un concurs de desen. Încercam și mă chinuiam foarte mult să realizez un portret în creion. Niciodată nu ieșea cum mi-l imaginam eu. Mai târziu am realizat și din ce cauză. Aveam nevoie de un aparat foto pentru a reuși să îl redau așa cum aveam eu în minte. Eram întotdeauna obsedat de cum stăteau perdelele în orice încăpere unde intram. Dacă nu erau trase egal, dacă una era strâmbă și cealaltă dreaptă, vedeam orice mic detaliu. De dulapuri nu mai zic… cu toții în copilărie aveam câte un sertar strâmb sau o ușă ruptă la mobilă. Întotdeauna aceste detalii îmi săreau în ochi fără să vreau”, își amintește Andrei.

La 18 ani, de majorat, a primit primul aparat de fotografiat, iar la 23 de ani deja începea să se specializeze pe fotografia de eveniment, unul dintre cele mai grele și solicitante domenii.

A luat bani împrumut pentru a-și achiziționa primul aparat profesional

„Am primit primul aparat la vârsta de 18 ani. După trei ani am primit bani de la părinți și mi-am achiziționat un aparat mai compact. Iar la vârsta de 23 de ani, cu bani luați împrumut am reușit să țin în mână aparatul mult visat! Tot în acel an am luat contact cu fotografia de eveniment”, precizează fotograful.

Fotograful care acum are 34 de ani a reușit să surprindă în fotografii emoția, bucuria și de ce nu tristețea a milioane de oameni, la mii de evenimente atât în Bistrița-Năsăud, cât și în țară.

„Cred că am început din prima să mă diferențiez prin ceea ce exprim în fotografie și ce încerc să transmit. Am adus un plus fotografiei de eveniment în Bistrița și oarecum de inspirație. Am văzut multe fotografii asemănătoare în mediul online. Crec că ăsta a fost apogeul! Să observ tot mai multe fotografii identice și oarecum același stil de editare la alți fotografi. Tot mai multă lume recunoștea o fotografie făcută de mine fără să fie semnată. Acest fapt m-a bucurat foarte tare, să fiu sursă de inspirație pentru ceilalți”, mai spune artistul.

Fotografiile de eveniment înseamnă concentrare maximă, viteză și anticipare. Fotografii de eveniment nu-și permit să nu fie pe fază, pentru că câteva secunde de visare pot duce la ratarea celor mai importante momente ale zilei. Toate acestea trebuie sincronizate ca un ceas elvețian cu spiritul artistic și capacitatea de a transmite emoție prin fotografie. Acesta este și atuul lui Andrei: fotografiile sale vorbesc!

Fotografiile trebuie să vorbească!

„Să fii fotograf în ziua de azi e foarte ușor. Avem acces la tot mai multă aparatură și mai performantă. Dar ce facem cu ea? Fotografia nu este doar o apăsare de buton și gata! Nu este de-ajuns să pozăm o fată tânără, frumoasă și să avem 600 de like-uri. Nu poți avansa fără să nu înțelegi lumea, să transmiți și să încerci să transpui starea și emoțiile. Văd mulți fotografi care își povestesc fotografiile… Fotografia trebuie să comunice ea singură și să transmită o stare. Trebuie să lași omul să vadă ceea ce vrea el să vadă și cum percepe el acea poză”, explică Andrei.

În tot acest timp, familia lui Andrei l-a susținut mereu și a dat dovadă de înțelegere, mai ales în perioadele cele mai aglomerate pentru un fotograf de eveniment.

„Mereu lângă mine a fost familia și m-a ajutat încă de la început, susținându-mă în tot ceea ce fac! Deși această meserie îți „fură” multe momente frumoase alături de cei dragi pe care nu le mai poți întoarce, nu aș schimba nimic. Îmi place mult ceea ce fac! Pentru tot ceea ce sunt astăzi îi mulțumesc bunului Dumnezeu. Pentru că m-a înzestrat cu acest talent! El este mentorul meu”, crede fotograful.

Care este fotografia preferată a lui Andrei? E greu de ales din milioane de fotografii, însă… „După milioane de fotografii pe care le-am făcut, cred că fotografia perfectă este aceea în care bunicii apar alături de familie, în ziua evenimentului!”

 

Patrisia Moldovan
Patrisia Moldovan
Patrisia Moldovan este studentă în anul întâi la Facultatea de Știinte Politice, Administrative și ale Comunicării, specializarea Jurnalism și la Facultatea de Istorie si Filosofie, specializarea Studii de securitate - la Universitatea Babeș-Bolyai Cluj-Napoca.

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

Noua colecție de iarnă, la DYA Cool Fashion: Se poartă gecile și paltoanele cu gulere de blană! Găsiți inclusiv mărimi mari 6XL sau 60-62

Magazinul DYA COOL FASHION este cunoscut în rândul bistrițencelor că aduce haine de calitate, elegante sau...

MATEROM AUTOMOTIVE angajează Facturist organizat și atent la detalii

Compania MATEROM AUTOMOTIVE este în căutarea unui Facturist organizat și atent la detalii, pentru a se alătura echipei noastre. Vei fi responsabil/ă de gestionarea activităților legate de facturare, înregistrarea documentelor contabile și menținerea unei comunicări eficiente cu clienții și colegii.

O armă reală – PREMIUL oferit de Poligon Tactical Defense Bistrița la concursul care marchează primul an de existență

Singurul poligon de trageri indoor din județ s-a deschis acum un an, la Bistrița. Dar băieții...