1.2 C
Bistrița
vineri, ianuarie 3, 2025

Cele mai căutate cărți ale anului 2024, în Bistrița: Un scriitor bistrițean, între preferințele cititorilor

Librăria Humanitas Bistrița a anunțat ieri care au fost primele 9 cele mai căutate cărți ale anului 2024, pentru cititorii din Bistrița. În top a intrat și Clandestin, cel mai recent roman al bistrițeanului Marin Mălaicu Hondrari.

Romanul lui Marin Mălaicu Hondrari – Clandestin – a fost lansat la Bistrița, în prezența autorului, luna trecută. Detalii despre eveniment puteți reciti mai jos:

Clandestin, cel mai proaspăt roman al lui Marin Mălaicu Hondrari, lansat la Bistrița: „Să îți schimbi viața atunci când ești mulțumit de viața ta”

Între cele mai căutate cărți ale cititorilor din Bistrița se află și volumul lui Yuval Noah Harari – Nexus. Acesta cuprinde „o scurtă istorie a rețelelor informaționale din epoca de piatră până la IA”.

Nexus privește din perspectiva amplă a istoriei omenirii pentru a descoperi cum ne-a adus fluxul de informații în acest punct. Purtându-ne din epoca de piatră, prin alcătuirea Bibliei, inventarea tiparului, apariția mass-mediei și recenta reactivare a populismului, Yuval Noah Harari ne îndeamnă să analizăm relația complexă dintre informații și adevăr. Dintre birocrație și mitologie, dintre înțelepciune și putere.

Autorul examinează modul în care sisteme precum Imperiul Roman, Biserica Catolică și Uniunea Sovietică s-au folosit de informații pentru a-și atinge scopurile, fie ele bune sau rele. Și abordează alegerile imperative cu care ne confruntăm în contextul în care inteligența nonumană ne amenință însăși existența.

Poveștile ne-au adus laolaltă.  Cărțile ne-au răspândit ideile și mitologiile.  Internetul a promis cunoaștere infinită.  Algoritmul ne-a aflat secretele – iar apoi ne-a asmuțit pe unii împotriva altora.

Inteligența Artificială ce va face? Nexus este povestea palpitantă a alegerilor urgente pe care trebuie să le facem acum ca să supraviețuim – și să prosperăm.

Petru Creția – Luminile și umbrele sufletului

Cartea aceasta nu vrea să fie altceva decât o călăuză către adevărul despre noi înşine, pe un drum la fel de greu de desluşit ca acela din Călăuza lui Tarkovski. Dar nu de negăsit. Omul este o fiinţă complicată şi ambiguă, dar nu indescifrabilă. Destul de chinuită şi de vulnerabilă, dar nu damnată. Iar sufletul său este în stare să compenseze urâţeniile şi josniciile naturii sale cu neverosimile biruinţe şi elevaţii…

Atenţia noastră este prea mult chemată în afară, către zarva înverşunată a vieţii. Prea mulţi caută, tot timpul, să ne vândă ceva: o idee sau doar o marfă, un idol sau, prea adesea, o iluzie.

Cum să-ţi mai găseşti reperele în noianul acesta de informaţii şi de ispite care par a spune totul despre noi şi a ne da toate soluţiile, când de fapt nu izbutim să aflăm despre noi înşine ceea ce ar face ca relaţia noastră cu lumea să devină, dacă nu mai uşoară, cel puţin mai limpede ?Asemenea informaţii vrea să dea, pe scurt, dar în adânc, cartea aceasta prin eseurile morale pe care le conţine“, afirma Petru Creția despre volum.

Ioana Pârvulescu – Aurul pisicii

Am scris o poveste de dragoste care schimbă legile vieții. Într-un moment de criză, la cumpăna vremii, la fel ca la cumpăna apelor, deși viața curge înainte, timpul unei femei o ia înapoi.  Timpul e personaj, unul atât de limpede, încât s-ar putea spune aproape că romanul este chiar despre dragostea femeii – a oricărei femei – cu timpul.

Iar dincolo de partea fantastică a poveștii (dar, la urma urmei, care dragoste, privită din interior, nu îngăduie și o parte fantastică?) este acest tulbure secol 21 și viața noastră, cu regulile ei necruțătoare și cu lupta pentru – si l’amour existe encore… – supraviețuirea sentimentelor”, mărturisea autoarea. 

Părintele Pimen Vlad – Învățături de la Muntele Athos

În cea mai de sus chilie de pe Muntele Athos, construită cu stăruință și ajutor divin, locuiește de peste 30 de ani un român, părintele Pimen Vlad.

Cuvintele sale, pline de căldură și înțelepciune, reprezintă o candelă aprinsă în negura depărtării de Dumnezeu, un îndrumar pentru miile de pelerini încercați de provocările vieții moderne. În povestirile monahului veți regăsi minunile, obiceiurile și rugăciunile care aduc liniștea de pe muntele Athos în sufletele voastre.

Isabel AllendeNumele mi-l știe vântul – printre cele mai bine vândute cărți la Bookfest 2024.

Împletind trecutul și prezentul, Numele mi-l știe vântul este, în primul rând, povestea a două personaje de neuitat, ambele în căutarea familiei și a unui cămin. Totodată, este o mărturie a sacrificiilor făcute de părinți și o scrisoare de dragoste pentru copiii care, în pofida unor pericole greu imaginabile, nu încetează să viseze.

În S.U.A., cartea a fost aleasă de National Public Radio Best Book of the Year 2023.

Thomas Schlesser – Ochii Monei

Roman cu un succes fulminant, în curs de traducere în 60 de țări, însoțit de splendide reproduceri ale unor capodopere din trei muzee celebre pariziene, Ochii Monei este povestea emoționantă a relației solare dintre o fetiță și bunicul ei și, în același timp, o explorare a artei și a nevoii fundamentale de frumos.

Eric-Emmanuel Schmitt – Oscar și Tanti Roz 

Cel mai citit roman al lui Eric-Emmanuel Schmitt a fost adaptat de autor atât pentru scenă, cât şi pentru marele ecran.

Oscar are zece ani şi trăieşte într-un spital. Chiar dacă nimeni nu are curajul să i-o spună în faţă, băiatul, bolnav de leucemie, ştie că va muri. Iar războiul lui împotriva tuturor izbucneşte inocent, pătimaş şi deznădăjduit. Singura care-i intră în voie este Tanti Roz, o infirmieră bătrână, neîntrecută în născocit poveşti moderne, adevărate lecţii de viaţă, în care nici binele, nici răul nu sunt absolute şi nimic nu e aşa cum pare la prima vedere. 

Zoulfa Katouh – Cât timp înfloresc lămâii 

Răvăşitoare şi lirică… Romanul cutremurător de frumos îl provoacă pe cititor să-şi deschidă inima şi mintea spre revoluţia care continuă în Siria, împotriva unui dictator nemilos – unul care a pus capăt mult prea multor voieţi şi a silit aproape 13 milioane de sirieni să se refugieze dn ţara lor natală.

Zoulfa Katouh ne aminteşte de puterea impresionantă a iubirii, a speranţei şi a tenacităţii, chiar şi în circumstanţele cele mai disperate. O lectură sublimă, convingătoare, pe care nu vei putea s-o laşi din mână”, afirma Samira Ahmed, autoare de bestsellere New York Times.

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

NOI locuri de muncă, disponibile la Sanovil, Fan Courier, RCB Electro și GB Instaplan

Noi coluri de muncă sunt disponibile la Clinica Sanovil, unde este nevoie de un asistent / tehnician Radiologie. GB Instaplan Bistrița caută electricieni, sudori, lăcătuși mecanici. Se fac angajări la MasterFoam, Fan Courier și brutăria Delice Pan. 

Se fac angajări la GB Instaplan Bistrița! Este nevoie de sudori, instalatori, electricieni

GB Instaplan Bistrița își mărește echipa și are nevoie de sudori, lăcătuși mecanici, instalatori și electricieni. NOI locuri de muncă sunt disponibile și la MasterFoam din Șieu Măgheruș sau Fan Courier care angajează curieri în Bistrița și Sângeorz-Băi. RCB Electro angajează pentru o perioadă nedeterminată electrician și gestionar depozit. 

MasterFoam angajează tehnicieni mentenanță și stivuitoriști! NOI locuri de muncă, în Bistrița

Compania MasterFoam din Șieu Măgheruș caută tehnicieni mentenanță și stivuitoriști. Fan Courier are nevoie de curieri în Bistrița și Sângeorz-Băi. RCB Electro angajează pentru o perioadă nedeterminată electrician și gestionar depozit. NOI locuri de muncă, la Clinica Sanovil: