Cel mai tare pescar, la lacul de agrement MHC din Bistrița, a fost surprins chiar zilele trecute, plonjând cu mult curaj în apă, după pești, de pe balustradele ruginite…
Este vorba de pescărașul albastru (Alcedo athis) – simbol al Societății Ornitologice Române și „specie stindard”, după cum o numesc cei de la Natura în Munții Rodnei.
Tot de la ei aflăm că în fauna României avem specii de păsări care au nume oarecum asemănătoare, derivate de la pește, a pescui, pescar, cu diverse sufixe.
Câteva exemple în acest sens:
- pescărașul albastru, specia din familia Alcedinidae surprinsă la lacul MHC din Bistrița în 5 ianuarie
-
pescăruși – vreo 21 de specii din familia Laridae, subfamilia Larinae
-
pescărel negru (Cinclus cinclus) din familia Cinclidae
-
pescăriță râzătoare (Gelochelidon nilotica) și pescărița mare (Hydroprogne caspia) din familia Laridae, subfamilia Sterninae
Un asemenea pescăraș albastru a fost surprins și fotografiat în Bistrița, zilele trecute.
„Cel mai tare pescar din Bistrița! I-a surclasat în mod evident pe cei cu undițe. E zilnic la pescuit acolo, în preajma lacului MHC din Bistrița. Doar să nu ai ghinionul să fie coborât pe râu.
E destul de rar la noi în zonă, de la Ilva Mică în amonte, mă refer.
Are vizibilitate bună de pe balustrade şi plonjează după peşti. Pescarii prinseseră ghiborț de acolo de exemplu”, au povestit cei de la Natura în Munții Rodnei, mărturisind că în week-end aici au fost zărite două asemenea exemplare de pescăraș.
Zona Lac MHC își schimbă fața cu 15 milioane de lei. CL dă okey-ul studiului de fezabilitate
Foto @ Natura în Munții Rodnei