2.1 C
Bistrița
duminică, februarie 2, 2025

Cel mai longeviv festival folcloric din județ nu se oprește în Covid 19! Ediția cu numărul 52 va avea loc!

Cel mai longeviv festival folcloric din județ, Rapsodia Trișcașilor, nu vrea să ”plece genunchiul” în fața COVID-ului. Primarul comunei Leșu a promis că ediția cu numărul 52 va avea loc. AFLĂ detalii:

A luat ființă în 1968, când comuna Leșu organiza, pentru prima dată, Rapsodia Trișcașilor. Astfel, an de an, în cadrul acestui festival, pe scenă urcau, de la copii, la bătrâni, maieștrii fluierași.

Acest festival a devenit atfel cel mai longeviv festival din județ, iar anul acesta a ajuns la ediția cu numărul 52.

Dată fiind situația cu pandemia de coronavirus, lumea s-ar fi așteptat ca Rapsodia Trișcașilor să fie anulat. Dar ”bătrânul” festival nu-și pleacă genunchiul în fața amenințării.

Rapsodia Trișcașilor trebuia să fie la final de iulie, început de august. Nu l-am anulat de tot. În buget am prins niște bani pentru el. Vom redirecționa însă banii spre școală, sau altceva, dacă se va impune. Vedem ce se mai întâmplă până la finalul anului. Chiar dacă o să fie ceva mai mic. Dar trebuie să se știe că ediția 52 a Rapsodiei Trișcașilor s-a ținut. E neapărat să se țină. Pentru că noi, prin Tudor Jarda, prin trișcași, am fost făcuți cunoșcuți în întrega lume. Și acuma mă sună, trișcași, sau fluierași, ca să înțeleagă toți. Din păcate acum sunt tot mai puțini care fac acest lucru. Dar avem câțiva copii pe care-i pregătește cineva” a explicat Ioan Pop, primarul comunei Leșu, în cadrul emisiunii ”Direct în problemă”.

Administrația locală a promis că va urmări reglementările care se dau de la nivel înalt. Dar ediția cu numărul 52 NU va fi anulată. Așa cum va permite legea, așa se va organiza.

Deci noi vrem să îl facem și în acest an. Chiar și numai dacă cu trișcașii pe scenă. Am găsit în arhivă că într-un an nu s-a ținut, dar nu aș vrea să fac asta acum. Dar vrem să vedem în funcție de ceea ce se întâmplă, și să-l organizăm. Așa cum trebuie, vom respecta toate măsurile, dar nu renunțăm la el” a subliniat Ioan Pop.

Trășcașii comunei Leșu sunt cunoscuți la scară largă, participând la festivaluri în alte țări.

Noi oricum am fost implicați, și prin Centrul de Cultură am dus fluierași, și mai în vârstă, și mai tineri, la spectacole prin alte țări. Noi am suportat, din Primărie, doar transportul. Dar i-am dus să vadă și alte țări. Noi prin trișcași ne-am făcut cunoscuți, așa cum spuneam” a declarat edilul comunei.

Administrația locală are în plan construirea unui amfiteatru în aer liber, unde pe viitor se va ține chiar și acest festival.

Mai multe despre festival, amfiteatru și alte proiecte ale administrației locale din Leșu puteți afla din emisiunea ”Direct în problemă”.

 

 

 

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

Euforia Boutique: Evenimente cu parfum natural de flori, acum la super promoții

Evenimentul din viața ta pe care dorești să îl sărbătorești alături de cei dragi merită să...

Stewo Năsăud angajează Asistent manager și Șef de schimb, Arena by Casa EMA are nevoie de ospătar

STEWO Plastic Prod din Năsăud caută Asistent manager și Șef de schimb, Restaurantul Arena by Casa EMA angajează ospătar. NOI locuri de muncă sunt disponibile la Clinica SANOVIL Bistrița, MasterFoam, RCB Electro, Fan Courier și GB Instaplan:

Cozonacii Babka, pâinea cu maia sau ciocolata Dubai, printre produsele preferate de clienții Sweet Iris în 2024. O surpriză irezistibilă pentru 2025:

Bunătățile de pe rafturile Patiseriei Sweet Iris s-au vândut ”ca pâinea caldă” în 2024. Cozonacii Babka...