Persoanele vindecate de COVID-19 POT să fie donatori. Plasma colectată de la ei va fi folosită pentru pacienții infectați. Ministerul Sănătății a stabilit metodologia de colectare, testare, procesare, stocare si distribuție a plasmei de la donator vindecat de COVID-19. Dar și modul de utilizare monitorizată pentru pacienții critici cu COVID-19 din secțiile ATI.
Pacienții care au fost infectați cu COVID-19, și s-au vindecat, pot să fie donatori. Doar că plasma preluată de la ei se va folosi în tratarea pacienților infectați.
În acest sens, s-a demarat o metodologie de colectare, testare, prelucrare, stocare și distribuire a plasmei de la donator și utilizarea monitorizată pentru pacienții critici cu COVID-19 din secțiile ATI. Această metodologie e în conformitate cu legislația națională în domeniul transfuziei sanguine și ghidul tehnic elaborat de Comisia Europeană.
Astfel, potențialii donatori vor fi selectați dintre pacienții care au fost internați pentru COVID-19, vindecați și externați. Asta, bineînțeles, dacă și ei își dau acceptul.
Astfel, pentru selectarea pacienților vindecați, Centrele de Transfuzie Sanguină vor încheia protocoale cu spitalele care tratează pacienți COVID-19. Apoi, acestea vor contacta potențialii donatori și îi vor programa pentru consult, analize și donare. Pacienții vindecați pot contacta de asemenea centrele de transfuzie sanguină în vederea programării pentru donare.
Donatorii eligibili vor dona în Centrele de Transfuzie Sanguina, iar procedura de recoltare va fi în mod prioritar cea de plasmafereză.
„Dacă în Centrul de Transfuzie Sanguină nu este posibilă recoltarea plasmei prin afereza sau donatorul nu se califică pentru procedura de afereză din punct de vedere al abordului venos, se va recolta sânge total și se va prepara plasma proaspat congelată și concentrat eritrocitar, conform procedurii curente de preparare a plasmei proaspat congelate din sânge total din Centrul de Transfuzie Sanguină. Plasma obținută prin plasmafereză va fi împărțită în unități separate care se vor congela rapid, se vor stoca în spații dedicate la o temperatură adecvată. Pentru calificarea biologică a componentelor sanguine se aplică protocolul de testare conform legislației în vigoare și algoritmului de testare elaborat de către Institutul Național de Hematologie Transfuzională (INHT) pentru controlul biologic al donărilor de sânge și componentelor sanguine”, transmit reprezentanții Ministerului Sănătății.
Centrele de Transfuzie Sanguină vor trimite către INHT probele eligibile în vederea testării suplimentare, după cum urmează:
a. Testare PCR pentru virusurile transmisibile prin sânge: HIV, HBV, HCV
b. Testare anticorpilor anti-HLA la donatorii cu antecedente de transfuzie de sânge și donatori de sex feminin care au avut sarcini, dacă acest test nu a putut fi efectuat în etapa de preselecție.
În urma testelor efectuate, INHT transmite Centrelor de Transfuzie Sanguină rezultatele care confirmă sau infirmă eligibilitatea plasmei proaspăt congelată pentru distribuție și administrare experimentală pentru pacienți COVID-19.
CARE sunt condițiile pentru a beneficia de o transfuzie
Pentru ca un pacient infectat cu COVID-19 să primească sânge, acesta trebuie să aibă 18 ani împliniți și să își dea consimțământul. De asemenea, trebuie să îndeplinească următoarele „condiții”:
a. se află într-o secție de ATI dintr-un spital desemnat prin ordin al ministrului sănătății pentru tratamentul pacienților COVID-19 și avizat de Comisia de A.T.I.
b. prezintă o progresie rapidă a unei pneumonii severe / a unor infiltrate pulmonare (> 50% în 24-48 ore), în ciuda tratamentului administrat.
c. sunt ventilați mecanic de mai puțin de 10 zile sau în pragul intubației și ventilației mecanice (dispnee severă, frecvență respiratorie ≥ 30/min, saturație in oxigen ≤ 93% cu oxigen pe mască facială, paCO2 >55 mmHg la pacienții fără BPCO)
De asemenea, spitalele trebuie să facă o solicitare către Minister pentru a fi prinse în acest circuit. Astfel, după aprobare, Ministerul Sănătății va urmări evoluția pacienților.
În acest moment sunt 3 aparate pentru tratarea cu plasmă a pacienților cu coronavirus donate Ministerului Sănătății in București, Iași și Timișoara. Acestea vor fi utilizate conform ordinului.