Levente, Marinel, Șerban și Hunor sunt cei patru magnifici! De ce îi ridicăm la rang de magnifici?! Pentru că au reușit, fără absolut niciun ajutor din partea vreunei instituții sau a vreunei corporații, să organizeze un festival dedicat cailor, care practic pune Uriu pe harta evenimentelor ecvestre din țară, ce merită luate în seamă.
Patru tineri bistrițeni s-au ambiționat și au demonstrat că pot să organizeze o competiție de talie națională, fără să întindă mâna după vreun ban la vreo instituție publică. „Respiră” pasiune și dragoste față de cai și au făcut imposibilul pentru a-și îndeplini visul de a avea un eveniment dedicat acestora, chiar acasă, în comuna Uriu din județul Bistrița-Năsăud.
Bartha Levente, Marinel Burzo, Șerban Cristian și Balasz-Gal Hunor sunt tineri simpli, care au crescut în compania cailor, datorită îndeletnicirii părinților și a bunicilor lor. Astfel, au învățat să le poarte de grijă acestor animale și apoi să culeagă roadele inteligenței și frumuseții acestora.
”Pasiunea pentru cai este o moștenire, pe care noi suntem mândri că o putem duce mai departe. Să crești cai e ceva diferit față de alte ocupații din domeniul zootehniei. Aici, e nevoie, în primul rând, de calm și răbdare. Calul este sensibil și foarte empatic, de altfel, foarte fidel. Pentru a struni un cal, trebuie mai întâi să îi câștigi încrederea. Asta nu se poate decât cu blândețe și cu disciplină. Trebuie să îi asiguri hrană de calitate, să îl hrănești la timp, să îi oferi așternut curat și să îl ingrijești în mod special. Are nevoie de spațiu și de timpul petrecut îmreună cu stăpânul său. Toate acestea sunt valabile, indiferent de rasă. Povestea noastră, este simplă…este despre dragoste și disciplină. Și coincide cu celalte 100 de povești ale crescătorilor din țară care au fost alături de noi. ” ne-a spus Marinel Burzo.
Cum a luat naștere un ditamai festival ecvestru la Uriu
Sâmbăta aceasta, cei 4 și-au văzut visul cu ochii. Primul festival dedicat cailor din Uriu, cu participare națională! Dragostea nemărginită față de cai a altor români a adunat în comună crescători din toată țara. Participanții au străbătut sute de kilometri ca să poată fi prezenți acolo.
Au venit din județele Suceava, Mureș, Cluj, Maramuseș, Satu Mare, Sălaj, Bihor, Brașov, Sibiu, Alba șu Bistrița-Năsăud. Au adus cu ei peste 100 de cai de rasă, unii cu origini în Bretania franceză ori în Olanda. S-au întrecut în frumusețe iepe, mânji și armăsari din rasele Frizian, Semigreu Românesc, Lipițan și Breton.
Juriul a fost alcătuit din doi medici verinari, un tehnician veterinar – arbitru în cadrul Federației Ecvestre Internaționale. Președintele Comisiei de Arbitraj a fost medicul veterinar Mate Lajos Csaba.
Premiul cel mare a fost câștigat de un cal din rasa Breton, cu origini în Franța. A fost și o tombolă pentru public având ca premiu un Ponei.
„A fost o expoziție de succes. Am avut mulți participanți, de aceea, misiunea juriului a fost una destul de dificilă. Însă au acordat timpul necesar jurizării, iar caii au fost selectați foarte bine. Este normal ca, la o competiție de această anvergură să existe și proprietari nemulțumiți, pentru că fiecare își vede calul lui cel mai frumos. Însă noi am respectat toate regulile care sunt impuse în astfel de competiții. Cel mai frumos cal, un armăsar Breton, care a luat Premiul cel Mare. Sigur că au mai fost și alte premii, la rasa Frizian, și apoi în funcție de categoria la care a participat fiecare”, a afirmat Levy Bartha.
Între crescătorii din toată țara se creează legături puternice date de originile cailor.
„Nu ne-am imaginat că vom avea atâția participanți. A fost o surpriză plăcută pentru noi și asta ne dovedește că îndeletnicirea aceasta este încă la loc de cinste în România. Avem prieteni în țară care oferă cai de rasă pentru reproducere. Automat, între stăpâni se leagă o prietenie de durată. Au fost alături de noi astfel de prieteni. Le mulțumim tuturor pentru prezență și, știți cum e…au venit, la rândul nostru vom merge și noi la competițiile pe care le vor organiza în alte județe. A fost o primă ediție, de succes. Asta ne obligă cumva să nu ne oprim aici, iar la anul să organizăm ediția a II-a a Festivalului Ecvestru de la Uriu. Cel mai important, am demonstrat că dacă manifești pasiune față de ceva, îți poți îndeplini visul.”, ne-a declarat Marinel Burzo.
Spiritul de echipă al organizatorilor s-a putut observa pe tot parcursul competiției, iar la final s-au bucurat de contribuția fiecăruia dintre cei implicați.
„Am început mai greu, dar datorită multor prieteni și susținători, cărora le mulțumim pentru sprijinul acordat, am ajuns la finalul unui eveniment deosebit. Fiecare a pus umărul acolo, unde a putut și a simțit că ne poate ajuta. Mulțumim, încă odată tuturor care ne-ați fost alături! Mulțumim separat Politiei, Jandarmeriei, Politiei animalelor, care au vegheat evenimentul, siguranță participațiilor și vizitatorilor! ”, au scris organizatorii pe pagina de Facebook, la sfârșitul concursului.
Așa cum era normal, Primăria Comunei Uriu a pus la dispoziția organizatorilor logistica necesară desfășurării competiției.
Excelent.
Pe Hunor îl cunosc, din proiectul Digitaliada.
Îl admir pentru energia în multe domenii.
Dacă restul sunt ca Hunor, au toată admirația mea.
FELICITĂRI.
Hunor și Cristi au reușit sa își facă și elevii și colegii profesori …… sa îndrăgească caii . Sunt vedetele scolii noastre în fiecare an , în programul Școala Altfel .
FELICITARI CRISTI, FELICITARI HUNOR !