7.7 C
Bistrița
marți, aprilie 1, 2025

Cea mai mare colecție din România și Europa, la Muzeul Județean…!

Puțină lume știe, dar Muzeul Județean din Bistrița se poate lăuda cu cea mai mare colecție din România și Europa! Având o semnificativă valoare, colecția cuprinde peste o mie de eșantioane – de la nuclee-centre de concreționare, la forme de dimensiuni metrice:

Între colecțiile de mare valoare ale Secției de Științele Naturii din cadrul Muzeului Județean Bistrița-Năsăud se numără și colecția de concrețiuni grezoase.

Este consemnată ca fiind cea mai mare din România și Europa – cu peste o mie de eșantioane, de la nuclee-centre de concreționare, la forme de dimensiuni metrice.

Concrețiunile grezoase reprezintă de regulă aglomerări de substanțe minerale, de formă sferică, eliptică sau neregulată – ne reamintește cercet. șt. III dr. ing. Marius Horga. 

Cercetătorul explică faptul că aceste concrețiuni au luat naștere la suprafața unei roci sedimentare, în timpul formării ei sau în interiorul unei astfel de roci deja formate.

„Distribuția stratigrafică a formațiunilor purtătoare de concrețiuni grezoase din România este la fel de amplă ca și răspândirea lor geografică. Ele apar în multe dintre depozitele sedimentare arenitice, nisipoase sau grezos-nisipoase, începând din Cretacicul Superior până în Cuaternar”, explică Marius Horga. 

În expoziția permanentă, pe coridorul Secției de Științele Naturii, dar și în curtea și în fața muzeului sunt expuse asemenea concrețiuni de la Oteșani-Valea Gresarea (VL), Costești (VL), Cicău (AB).

Alături de acestea se remarcă concreţiunile de la Izvoarele (CT), cu o bogată faună de moluşte sarmaţiene, ca şi concreţiunile cineritice de la Valea Stejarului (MM).

Din județul Bistrița-Năsăud sunt prezente concrețiuni din aflorimentele de la Domnești, Rusu-Bârgăului și Crainimăt.

Concreţiunile grezoase constituie roci decorative sau ornamentale care au luat naștere în urmă cu milioane de ani. Forma lor ,,stranie” sugerează creaţii umane sau sculpturi. Ele „închipuie” uneori animale actuale şi preistorice sau antropomorfe, dar, în acelaşi timp, sunt și roci depozitare ale unor informaţii mineralogice, petrografice, paleontologice, litostratigrafice foarte valoroase.

Și chiar dacă, în aceste zile, nu avem voie să ieșim din casă – Muzeul Județean ne stă la dispoziție și poate fi vizitat virtual.

Totodată, pe pagina de facebook Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud găsiți în fiecare zi informații impresionante!

VIDEO: Minuni de explorat, la Muzeul Județean din Bistrița…!

Alte povești fascinante puteți descoperi accesând linkurile de mai jos:

http://www.360x.ro/muzeu-bn/bistrita/
http://www.360x.ro/muzeu-bn/casa-argintarului/
http://www.360x.ro/muzeu-bn/cosbuc/
http://www.360x.ro/muzeu-bn/herina/
http://www.360x.ro/muzeu-bn/livezile/
http://www.360x.ro/muzeu-bn/maieru/
http://www.360x.ro/muzeu-bn/monor/
http://www.360x.ro/muzeu-bn/nasaud/
http://www.360x.ro/muzeu-bn/rebreanu/
http://www.360x.ro/muzeu-bn/reteag/
http://www.360x.ro/muzeu-bn/rodna/
http://www.360x.ro/muzeu-bn/sangeorz/

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

Locuiești în Bistrița? Alege garduri de beton rezistente de la Sigicom!

În Bistrița, din ce în ce mai mulți proprietari renunță la materialele fragile și aleg gardurile de beton – o soluție modernă, sigură și estetică. Spre deosebire de lemn sau metal, betonul nu ruginește, nu se deteriorează și nu necesită întreținere constantă. În plus, vine într-o gamă variată de modele, potrivite pentru orice stil arhitectural.

Mobilier și detalii șic pentru casa ta?! Paravane Decorative Bistrița îți face orice, la comandă

Dacă ai idei trăznite în ceea ce privește amenjarea interioară sau un spațiu unde nu se...

Prime Burger, la 3 ani de când bucură bistrițenii: Vă mulțumim!

Acum trei ani de zile bistrițenilor li s-au adus, mai aproape de casă, burgerii delicioși de...