-4 C
Bistrița
duminică, februarie 23, 2025

Cea mai importantă structură ecologistă din țară contestă mega-proiectul Colibița. Ce spun ecologiștii despre pericolele acestei investiții

Cu jumătate de gură, reprezentanții Agenției pentru Protecția Mediului BN recunoșteau că o „coaliție” a contestat proiectul Colibița. Ei bine, este vorba cea mai importantă structură ecologistă din țară, care a atras atenția asupra unor detalii interesante din proiect.

În urmă cu două săptămâni, reprezentanții Agenției pentru Protecția Mediului Bistrița-Năsăud recunoșteau că există o plângere depusă de o coaliție care contestă unul dintre cele mai importante proiecte din țară pe mediu, cel de la Colibița.

„Există o plângere depusă, de Coaliția Natura 2000. E dreptul oricui să conteste, dar acest proiect a fost întocmit de sute de specialiști. Au fost mii de ore de muncă și s-a lucrat la el trei ani de zile. S-au făcut patru studii de impact asupra mediului”, explica Sever Roman, directorul APM BN, acum două săptămâni. Mai multe despre acest subiect puteți citi AICI.

Ei bine, Coaliția Natura 2000 nu este o asociație cu trei voluntari, ci cea mai importantă structură ecologistă din țară, fiind formată din 15 ONG-uri de profil. Aceasta a depus o plângere la Ministerul Mediului în data de 11 februarie, prin care cere revocarea deciziei emise de APM Bistrița-Năsăud, care a dat undă verde acestui proiect.

Potrivit pressone.ro, motivul plângerii este faptul că lucrările de la Colibița, care ar urma să aibă loc simultan cu intervențiile menite să protejeze împotriva inundațiilor malurile râurilor Bistrița, Șieu și Bârgău, ar distruge mai multe situri Natura 2000, unde omul a avut un impact minor până acum.

Culmea, în 2017, când a analizat pentru prima dată proiectul propus de Apele Române, APM Bistrița-Năsăud a ajuns la concluzia că acesta ar avea un impact negativ semnificativ asupra a două specii piscicole de interes comunitar zglăvoaca și mreana vânătă. Proiectantul a eliminat o parte din alterările hidromorfologice din acea primă variantă înaintată către APM. Tot în 2017, o lună mai târziu, APM emitea avizul de mediu pozitiv, în care se arăta că impactul asupra mediului este nesemnificativ.

În memoriul de prezentare atașat proiectului apar însă modificări, care reintroduc prevederile cu impact negativ din prima variantă, cea respinsă de APM cu doar o lună înainte.

Conform jurnaliștilor de la PressOne, proiectul este întârziat deja și ar putea pierde finanțarea europeană din exercițiul bugetar 2014-2020. Costică Sofronie, consilierul ministrului Apelor și Pădurilor Ioan Deneș spune că dacă se pierde finanțarea, presa și ONG-urile de mediu sunt de vină în caz că se fisurează barajul Colibița. Replica acestuia este de-a dreptul halucinantă: „Eu stau în Cluj, pe deal, nu mă afectează”.

 

 

Bianca SARA
Bianca SARA
A absolvit Facultatea de Sociologie și Asistență Socială din cadrul Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca și are un masterat în Comunicare și Mass-Media, urmat la aceeași facultate. Activează în presă din anul 2011. De-a lungul timpului a colaborat cu mai multe ziare locale și câțiva ani cu o revistă regională de business. Din anul 2013 este corespondent pe Bistrița-Năsăud al ziarului național Adevărul. Colaborarea cu Bistrițeanul.ro a început în anul 2014.

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

AMICII BUILDING angajează Inginer proiectant Instalații. Noi locuri de muncă, disponibile în Bistrița

AMICII BUILDING angajează Inginer proiectant Instalații. Locuri de muncă, disponibile și la Cabinetul de psihologie Sutea Rozalia își extinde echipa și caută logoped și pedagog de recuperare. Noi locuri de muncă, disponibile în Bistrița, la depozitul AnnaFiori.ro Sărata, STEWO Năsăud sau Restaurant Arena by Casa EMA.

RUBIN Dragobete Drive – Pentru o dragoste care merge mai departe cu Kia, Suzuki, Ssangyong și MG!

Rubin Motors Bistrița – dealer autorizat Kia, Suzuki, Ssangyong și MG îți propune să sărbătorești iubirea cu o experiență auto memorabilă! Participă la campania specială „Dragobete Drive" și ai șansa de a câștiga și o cină romantică la Hotel Roser House – un loc de poveste pe malul lacului Colibița, unde iubirea și peisajul montan se întâlnesc perfect.

5 Soluții simple pentru a-ți atinge obiectivele majore

Achiziționarea unei proprietăți imobiliare, a unei mașini, investiția în educație sau orice alt obiectiv major cu impact pe termen lung poate părea o provocare atunci când apare partea financiară. Însă, există soluții la îndemână care îți vor facilita accesul către planurile tale. Trebuie să știi unde să le cauți și cum să le accesezi.