-0.6 C
Bistrița
luni, decembrie 23, 2024

CE trebuie să știți despre CORONAVIRUS și CUM vă protejați:

Întreaga lume este în alertă, de când mii de oameni s-au îmbolnăvit în China. Dar mai ales de când coronavirusul a ajuns și în alte țări pe glob. Organizația Mondială a Sănătății a transmis câteva informații despre acest virus. Și totodată, modul în care ne putem proteja.

Mii de oameni sunt infectați cu coronavirus, și sute au murit. Dacă inițial această epidemie se manifesta doar în China, zona Wuhan, lucrurile s-au schimbat. Italia are 11 orașe în care sute de persoane s-au îmbolnăvit. Iar isteria produsă de această răspândire a coronavirusului nu mai poate fi controlată.

În acest context, Organizația Mondială a Sănătății a transmis câteva informații esențiale.

CE este acest virus:

Este vorba de o nouă tulpină de coronavirus, denumită de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) Severe acute respiratory syndrome coronavirus 2 (SARS-CoV-2 – datorită faptului că este un virus înrudit cu SARS, agentul cauzal al epidemiei din 2003).

Infecția cu acest virus conduce la afectarea respiratorie, care poate evolua cu pneumonie sau afectarea întregului organism (boala fiind denumită, pe scurt, COVID-19).

CÂT e de contagios acest virus:

Conform doctorului Maria Corbu, această tulpină de coronavirus are următoarele caracteristici:

  • Perioada de incubație este de 5-6 zile în medie, variind între 0 și 14 zile;
  • În cazul transmisiei interumane, există un interval de 4,4-7,5 zile între debutul simptomatologiei la prima persoană și debutul la persoana infectată;
  • Rata de mortalitate este de 2,3% în China;
  • Având în vedere că există și cazuri cu simptome ușoare, care nu se prezintă la doctor, rata reală de mortalitate are valori estimate de 0,3-1%;
  • În medie, un pacient poate infecta alte 1.4–2.5 persoane.

MODUL de transmitere a virusului

Inițial, COVID-19 a fost o boală zoonotică – o infecție transmisă de la animale la om. Cel mai probabil, sursa a fost o specie de liliac sau de pangolin, iar primele cazuri au apărut în cadrul unei piețe agroalimentare din orașul Wuhan. Ulterior, infecția s-a răspândit de la om la om, iar această transmitere – interumană – este cea mai importantă în diseminarea virusului. Astfel, este important să înțelegem metodele de transmitere pentru a stopa procesul”, explică dr. Maria Corbu.

În cazul SARS-CoV-2, transmiterea este preponderent pe cale aeriană. Pacienții pot infecta alte persoane prin picături de lichid eliminate prin tuse, strănut, vorbit, care intră în contact apoi cu mâinile, ochii, mucoasa orală sau nazală.

Infecțiile respiratorii mai pot fi transmise prin aerosoli – particule formate prin uscarea picăturilor, care pot traversa distanțe mari pâna la următorul pacient. Această formă de transmitere la distanță nu a fost demonstrată în cazul SARS-CoV-2.

O altă metodă de transmitere suspectată în cazul SARS-CoV-2 este cea digestivă. Virusul a fost identificat în 53.42% dintre probele de scaun, provenind de la 73 de pacienți. În plus, probele au rămas pozitive la 23.29% dintre aceștia, după ce nivelul viral de la nivel respirator a devenit nedetectabil. Această observație conduce la ipoteza infectării prin consumul de alimente contaminate cu coronavirus, care nu a fost însă confirmată.

Deși au fost femei însărcinate care s-au îmbolnăvit cu coronavirus, acesta nu s-a transmis nici în lichidul amniotic, nici în laptele matern, nici la noul născut.

CUM ne protejăm

SARS-CoV-2 este o infecție cu o rată scăzută de mortalitate, care a condus, însă, la un număr ridicat de îmbolnăviri. În această situație, cea mai importantă măsură este igiena personală, conform indicatiilor OMS:

  1. Spălarea frecventă și riguroasă a mâinilor, cu apă și săpun, timp de minimum 20 de secunde;
  2. Acoperirea gurii și a nasului în caz de tuse sau strănut;
  3. Prepararea termică riguroasă a cărnii și a ouălor, evitarea contactului cu animale sau deplasarea în piețe agroalimentare;
  4. Evitarea contactului cu persoane cu manifestări respiratorii (tuse, strănut).

 

Sursa info- raportuldegarda.ro

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

MasterFoam angajează tehnicieni mentenanță și stivuitoriști! NOI locuri de muncă, în Bistrița

Compania MasterFoam din Șieu Măgheruș caută tehnicieni mentenanță și stivuitoriști. Fan Courier are nevoie de curieri în Bistrița și Sângeorz-Băi. RCB Electro angajează pentru o perioadă nedeterminată electrician și gestionar depozit. NOI locuri de muncă, la Clinica Sanovil: 

FOTO – Arimar Construct Năsăud vine cu un nou serviciu: Toaletare și tăieri arbori – la cerere

Specialiștii companiei de demolări Arimar Construct din Năsăud s-au gândit să ofere un nou serviciu locuitorilor...

Vrei ochelari noi de la Iana Optic de sărbători? Grăbește-te, închid în perioada sărbătorilor

Iana Optic e magazinul preferat de optică al multor bistrițeni, de aproape 20 de ani. Rame...