12.3 C
Bistrița
miercuri, aprilie 2, 2025

Ce spune raportul preliminar de investigație în cazul avionului căzut în lacul Colibița

Autoritatea de Investigații și Analiză pentru Siguranța Aviației Civile a publicat raportul preliminar de investigație în cazul avionului ușor prăbușit la final de august în Lacul Colibița. Potrivit acestuia, de vină pentru accident ar fi pilotul, care s-a apropiat prea tare de apă, iar într-un viraj a atins cu vârful planului drept suprafața lacului.

La finalul lunii august, un zbor de agrement deasupra lacului Colibița s-a sfârșit tragic pentru un pilot bistrițean. Pilotul Marius Ionașcu îi arăta unui cetățean german Marea de la Munte, de la înălțime, cu avionul său de mici dimensiuni.

La un moment dat, avionul s-a apropiat tare de lac și la scurt timp a căzut în apă. Pilotul a fost găsit în stop cardio respirator, echipajele medicale chinuindu-se peste 100 de minute să-l readucă la viață, fără succes însă. Marius Ionașcu a fost declarat decedat la locul accidentului. Mai multe despre acest accident puteți citi AICI.

Autoritatea de Investigații și Analiză pentru Siguranța Aviației Civile a publicat raportul preliminar de investigație, care vine să lămurească, în parte, ce a dus la acest accident:

„După decolare aeronava a urmat un traseu direct spre lacul Colibița. La ajungerea în zonă, aeronava a survolat o parte din latura nordică a lacului, după care pilotul a inițiat un viraj pe dreapta, cu unghi mare de înclinare, în coborâre, cu intenția de a intra pe lac pe o direcție probabilă de la est la vest și la o înălțime mică față de suprafața apei. Pe timpul efectuării virajului, aeronava a atins cu vârful planului drept suprafața lacului. Ca urmare a acestui prim contact, vârful planului drept s-a rupt, iar aeronava a pierdut din viteză, concomitent cu o evoluție înclinată pe partea stângă, care a condus la un contact dur cu apa pe această parte”, se arată în raportul preliminar al AIAS.

Pilotul avea 61 de ani și deținea o licență de pilot pentru aeronave ultraușoare motorizate. Acesta avea nu mai puțin de 442 de ore de zbor la acea dată.

 

 

Bianca SARA
Bianca SARA
A absolvit Facultatea de Sociologie și Asistență Socială din cadrul Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca și are un masterat în Comunicare și Mass-Media, urmat la aceeași facultate. Activează în presă din anul 2011. De-a lungul timpului a colaborat cu mai multe ziare locale și câțiva ani cu o revistă regională de business. Din anul 2013 este corespondent pe Bistrița-Năsăud al ziarului național Adevărul. Colaborarea cu Bistrițeanul.ro a început în anul 2014.

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

MATEROM: Dacă e primăvară, e timpul pentru o verificare tehnică de sezon

Dacă e primăvară, e timpul pentru o verificare tehnică de sezon. Alege întotdeauna un Centru de Service Autorizat Mercedes-Benz, pentru a beneficia de cele mai bune servicii auto pentru mașina ta, efectuate de profesioniști. Ofertă specială, la Materom:

Degustări dulci pentru evenimente, la Cofetăria Cristina, oricând, cu programare! DISCOUNT pentru cei care încheie contracte în Aprilie

Ce veste bună! Acum, la Cofetăria Cristina poți programa oricând îți permite programul o degustare pentru...

Se fac angajări la Crama Veche, Amicii Building, Fan Courier, Ideal Print! NOI locuri de muncă, în Bistrița

Crama Veche caută barman, Ajutor bucătar, Pizzer, ospătar și femeie pentru curățenie.  AMICII BUILIDNG angajează Contabil cu experiență, dedicat și orientat spre performanță, iar Ideal Print caută Graphic Designer. Noi locuri de muncă - la Ideal Print, Fan Courier, STEWO PLAST Năsăud și GB Instaplan, Oferta completă, mai jos: