Angela Briciu și Cornelia Groza – educatoare la Grădinița cu Program Normal Nr. 2 din Bistrița – au oferit părinților câteva sfaturi importante pentru a crea o adaptare cât mai blândă a copiilor în grădiniță.
Angela Briciu și Cornelia Groza au preluat în acest an grupa „Ciupercuțelor” (25 de copii), la Grădinița cu Program Normal Nr 2 Bistrița.
Din experiența acumulată de-a lungul anilor și din observațiile recente, au selectat câteva sfaturi importante pe care doresc să le împărtășească părinților. „Grădinița reprezintă un nou capitol important în viața copilului tău, dar și pentru întreaga familie. Această tranziție poate fi gestionată mai ușor dacă îi vorbești copilului cu bucurie și entuziasm despre schimbare…”, au explicat educatoarele.
Iată câteva sfaturi esențiale pentru părinți:
Un prim sfat este să vizitați împreună grădinița și să-i vorbiți copilului cu încântare despre acest loc nou, subliniind aspectele pozitive ale noii etape din viața lui.
Implicarea copilului în pregătiri este la fel de importantă. Alegeți împreună ghiozdănelul, rechizitele și hainele pentru grădiniță, astfel încât să se simtă parte activă în această schimbare.
De asemenea, este esențial să discutați despre grădiniță într-un mod pozitiv și calm: „Vom merge împreună la grădiniță. Te voi ajuta să te schimbi, apoi te voi îmbrățișa și tu vei merge la grupa ta, alături de colegi și educatoare, în timp ce eu voi merge la muncă…”
„Este normal ca fiecare copil, inclusiv al dumneavoastră, să resimtă o anumită reticență la început. Adaptarea la colectivitate poate veni cu dificultăți inițiale, în special legate de despărțirea de părinți.
Cu toate acestea, rămâneți calmi, fermi și pozitivi în comunicarea cu cel mic.
Important este să transmiteți încredere și liniște, asigurându-l că ați făcut o alegere bună pentru el. Totul trebuie făcut cu empatie și blândețe, iar atitudinea dumneavoastră la aducerea și preluarea copilului de la grădiniță trebuie să fie plină de veselie și căldură.
Orice urmă de îndoială se transmite copilului și poate influența negativ experiența acestuia.
Un aspect esențial este să nu plecați pe furiș. Întotdeauna luați-vă rămas bun de fiecare dată când vă despărțiți. Evitați să vă întoarceți după ce ați plecat, pentru a nu prelungi momentul dificil al despărțirii”, subliniază educatoarele.
Urmând aceste sfaturi, copiii se pot adapta mult mai ușor la provocările presupuse de grădiniță.
Probleme de unde nu sunt.Pe mine m-a dus Bunica Nastasia,Pe strada Zimbrului.Aveam o problemă:mămăliga cu lapte. Nu dădea furculița,să zdrobesc mămăliga. Am fugit și mă găsește pe rândurile de trandafiri din Bulevardul Decebal. Vroiam să ajung la unchiul Vasile și la mătușa Livia. Frumos. Acum am 56 de ani. Respect pentru Bistrița mea frumoasă.