Acum un secol sau chiar un secol și jumătate, numeroși tineri de pe Valea Someșului, Valea Sălăuței, Valea Bârgăului sau Valea Șieului aveau ocazia să se specializeze în marile centre universitare europene din Viena sau Graz. A fost posibil datorită Fondurilor Grănicerești, puse la punct de Uniunea Comunelor Grănicerești Năsăudene. Ce s-a ales în prezent de aceste burse? Ei bine, în 2024-2025, mai sunt acordate puțin peste 100 de burse, iar valoarea lor abia le permite să-și plătească internatul sau căminul.
În 1863, la Năsăud se năștea a patra școala românească din Transilania. În cei mai bine de 150 de ani de funcționare, școala unde au învățat George Coșbuc și Liviu Rebreanu a dat 17 academicieni, un adevărat record. Cum a fost posbil?
Deși primii pași au fost oarecum stângaci, unitatea de învățământ a ajuns în scurt timp să aibă profesori școliți în marile centre universitare europene din Viena sau Graz. Mulți dintre ei au folosit bursele oferite prin Fondurile Grănicerești acordate de Uniunea Comunelor Grănicerești Năsăudene.
„La desființarea graniței în 1851, satele noastre grănicerești, într-un elan nobil, și-au desființat bunurile mobile și chiar o parte din cele imobile pentru crearea de fonduri școlare și de burse; prin aceasta au dovedit un admirabil spirit de jerfă și o insolubilă comunitate de idei și năzuințe culturale naționale”, nota acum câteva decenii în revista Arhiva Someșană, Virgil Șotropa.
Unul dintre profesorii care s-a întors să predea la școala din Năsăud după ce și-a continuat studiile din Viena și Graz este Artemiu Publiu Alexi. Acesta a donat de la A la Z școala și chiar a pus bazele în 1875 a unei grădini botanice, cu arbori și arbuști procurați inclusiv de la Viena.
Ce s-a ales de bursele oferite de Uniunea Comunelor Grănicerești
Acum 100-150 de ani, bursele acordate de Uniunea Comunelor Grănicerești le ajungeau studenților să studieze și se gospodărească în Viena, Budapesta sau Graz.
Ce s-a ales de bursele Uniunii Comunelor Grănicerești? Se acordă în continuare, însă valoarea lor a scăzut considerabil, acoperindu-le abia costurile lunare cu internatul și căminul.
Potrivit lui Gheorghe Onul, anul acesta școlar 2024-2025 vor fi acordate peste 100 de burse. Vor fi oferite 44 de burse pentru elevi, câte una pentru fiecare comună grănicerească, în valoare de 150 de lei pe lună, preț de 9 luni.
Vor fi oferite între 30 și 40 de burse lunare în valoare de 250 de lei, preț de 9 luni, pentru studenți. Mai primesc burse lunare de 300 de lei, tot anul, copiii cu handicap și burse de 400 de lei/lună, copiii orfani de ambii părinți.
Cele 44 de localități din Uniunea Comunelor Grănicerești: Năsăud, Rebrişoara, Rebra, Parva, Nepos, Feldru, Ilva Mică, Leşu, Ilva Mare, Poiana Ilvei, Măgura Ilvei, Rodna, Maieru, Sângeorz-Băi, Salva, Coşbuc, Bichigiu, Telciu, Romuli, Mititei, Mocod, Zagra, Poienile Zăgrii, Suplai, Găureni, Runcul Salvei, Rusu Bârgăului, Josenii Bârgăului, Mijlocenii Bârgăului, Susenii Bârgăului, Prundul Bârgăului, Bistriţa Bârgăului, Tiha Bârgăului, Mureşenii Bârgăului, Monor, Gledin, Şieuţ, Sântioana Şieu, Mărişelu, Budacul de Sus, Ragla, Morăreni, Ruşii Munţi și Şanţ.