Dotările Spitalului Județean de Urgență Bistrița au impresionat în primăvara anului 2017 o delegație NATO, aflată la Bistrița în vizită. Încă de atunci, spitalul de urgență a rămas o variantă bună pentru tratarea militarilor NATO de pe front, în caz de război.
După analiza delegației americane de acum cinci ani, chiar dacă au trecut pe la mai multe spitale din nordul țării, acestea au rămas mai degrabă cu gândul la cel de la Bistrița…
„În primăvară am avut în vizită o delegaţie NATO formată în special din oficiali americani. Au venit într-o vizită de lucru pentru identificarea unui spital pentru militarii lor. Au mai vizitat spitalele de la Iaşi, Suceava, Piatra Neamţ şi Bistriţa. După vizitarea spitalului şi a blocului operator, care atunci era într-o fază avansată, au spus că fără doar şi poate rămân pe Bistriţa ca spital. Ţinând cont de instabilitatea din regiune, reprezentanţii NATO se pregătesc de anumite evenimente”, declara în 2017 Gabriel Lazany pentru Adevărul.ro.
Starea instabilă de peste granițele nordice, respectiv conflictul din Ucraina, trezește anumite întrebări, printre care și aceasta: Spitalul Județean de Urgență din Bistrița va avea un rol în tratarea militarilor răniți, în cadrul unui război?
Gabriel Lazany, managerul SJUB, a transmis pentru Bistrițeanul.ro faptul că „spitalul nu este NATO, însă în cazul în care va fi nevoie, NATO se va putea folosi de infrastructura și dotările Spitalului Județean, însă operațiunile medicale vor fi asigurate de către medicii NATO”.
Foarte buna intrebarea, domnule R P ! Acea vizita la Spital, din 2017 nu a fost intamplatoare …. Nici heliportul nu a fost o investitie inutila, cum ar spune unii….Asadar, toate au fost facute asa cum trebuie ,din mai multe motive…. si nu e rau! Toata lumea e multumita! Mai ales, unii politicieni… Cu respect, MNP