8.8 C
Bistrița
miercuri, octombrie 30, 2024

Vânătorul Dragoș Hârjoabă: Atacul ursului e fulgerător! Omul nu are timpul necesar să mai facă ceva

Apariția tot mai deasă a ursului în zonele locuite ne fac să ne întrebăm: Ce ne facem când ne întâlnim cu ursul? Specialiștii spun că o astfel de situație este foarte periculoasă, pentru că ursul este imprevizibil. Dacă până de curând mai puteam să aplicăm unele tactici recomandate de vânători, astăzi ursul și-a schimbat comportamentul. Motivul: de când a fost interzisă vânătoarea, ursul nu se mai teme de om.

Pornind de la pagini întregi de sfaturi prezentate pe internet despre cum să acționezi în cazul în care te întâlnești cu un urs, am vrut să verificăm dacă acestea mai sunt actuale și mai ales adevărate. Am luat astfel legătura cu președintele Asociației de Vânătoare ”Someșul” Rodna, Dragoș Hârjoabă, el însuși fiind unul dintre oamenii peste care a tăbărât ursul, în urmă cu opt ani.

„Eu nu pot să vă dau sfaturi, alea să vi le dea ONG-urile,…ideea e să nu te întâlnești cu ursul. Pe mine a sărit un urs cu vreo opt ani în urmă, iar norocul meu a fost că am avut pușca la mine, deci…restul sunt povești. Așa, în linii mari vă pot spune ce era înainte să își schimbe ursul comportamentul, chestii care acum nu mai sunt valabile.

Înainte ursul ataca în câteva circumstanțe foarte clare: ataca atunci când era rănit sau prins într-o capcană și era foarte periculoasă, ataca ursoaica cu pui în clipa când își simțea puii în pericol și de multe ori se întâmpla ca omul să se interpună între ea și pui – de exemplu ursoaica apuca să treacă drumul și persoana, fără să își dea seama se interpunea între ea și pui și mai ataca în momentul în care când persoana se interpunea între urs și hrană simțea pericolul de a-i fi luată hrana. Astea erau situațiile în care ursul ataca în trecut. În mod normal, înainte ca ursul să își schimbe comportamentul, când mergeai pe munte trebuia să îți faci simțită prezența din timp, adică să faci zgomot astfel încât ursul să se retragă să se dea la o parte”, ne-a povestit Dragoș Hârjoabă.

De ce s-a schimbat comportamentul ursului și de ce nu se mai pot aplica acele așa-zise tehnici de supraviețuire.

 „Odată cu interzicerea vânătorii la urs, din păcate, comportamentul animalului s-a schimbat și nu mai există acea teamă de om. E posibil ca unele exemplare de urs să perceapă omul ca pe o pradă. În clipa aceea omul nu mai are nicio șansă. Ursul atinge viteze de până la 55 km la oră în câteva secunde.  Ori omul nu poate alerga cu viteza aceea. Și nici nu poți merge prin pădure numai cu spray-ul la tine. În momentul acesta e foarte greu să spună cineva că ar fi un anume mod de a te comporta în prezența ursului, pentru că ursul și-a pierdut frica de om și s-ar putea să te perceapă ca pe o pradă.

Atacul unui urs este fulgerător. Dacă te atacă, totul se petrece în cîteva secunde, nu mai ai timp să scoți spray-ul și chiar dacă ai face asta, tot nu ai scăpa. Nu ai vreme nici să gândești ce faci. Dacă ursul e pornit spre tine, nu ai efectiv ce să faci. De aceea, nu am o soluție în momentul ăsta, chiar nu știu cum ar trebui să ne comportăm într-o astfel de situație”, avertizează președintele Asociației de Vânătoare ”Someșul” Rodna, Dragoș Hârjoabă.

Care este totuși soluția pentru îndepărtarea pericolelor având în centru întâlnirea dintre oameni și urși și de ce nu se aplică. Vânătorul Dragoș Hârjoabă spune că ursul ar trebui să înceapă iar să se teamă de om.

În fiecare an se face o evaluare a numărului de exemplare de urs din pădurile noastre, însă este doar o estimare. Niciodată nu o să putem afla cu exactitate numărul de exemplare.

 

 

ARTICOLE SIMILARE

3 COMENTARII

  1. Păi au tăiat pădurile leprele PNL și PSD normal ca urși atacă dacă nu mai au unde se refugea ,gunoaiele din guvern au vandut toate pădurile austriecilor. Iohanis cu guvernul meu să dovedit extrem de toxic pentru țara,vedem și la noi în oraș incompetentul de Turc cum distruge orașul și nimeni nu zice nimic.

  2. ” Bobule „… si amu ce vrei, sa-i lasam sa ne manance ca ” au taiat astia padurile ” ?!
    Sigura solutie, este sa fie impuscati , in activitatile curente de vanatoare , fara mila , valorificati economic si ” readusi ” la starea de echilibru normala, ptr ca efectiv sunt scapati de sub control . Alea cu ” alungatul „… si cu ” transchiizarea si relocarea „… sunt povesti ale ONG -istilor dusi cu capul , ptr ca oriunde ai reloca un urs care odata a intrat intr-o localitate umana si a vazut ca-i ok ptr el, asa va face orinde l-ai duce si va deveni tot mai indraznetz si mai incisiv, pe masura ce vede ca nu ” patzasta ” nimic , ba din contra , acolo gaseste de mancare ” gratis ” …

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

Se fac angajări la Aquabis, TeraSteel, Fan Courier și Sanovil! NOI locuri de muncă, în Bistrița

NOI locuri de muncă sunt disponibile în Bistrița, la AQUABIS unde este nevoie de un  electrician. iar Arena by Casa EMA caută antrenor de înot, recepționer, bucătar, ajutor de bucătar, salvapiscin și cameristă. TeraSteel angajează operatori producție. Posturi disponibile și la GB Instaplan Bistrița:

Prima vară fără grija epilării, cu aparatul SOPRANO ICE ALEXANDRITE 755! Oferte de nerefuzat la salonul Paula Murg Beauty – Cult by Nella

Clientele salonului Paula Murg Beauty de la Cult by Nella au avut prima vară fără grija...

În weekend, la RUBIN Bistrița e Ziua Porților Deschise! Ce modele poți testa:

Mașini puternice, dinamice sau elegante se lasă pe mâna ta, în weekend. La RUBIN Bistrița este...