0.8 C
Bistrița
vineri, noiembrie 22, 2024

Ce le transmite Aquabis Bistrița locuitorilor de pe strada Lalelelor

În calitate de operator regional de servicii de apă și canalizare, în urma unor postări pe rețelele de socializare referitoare la situația canalizării de pe strada Lalelelor nr. 5, cât și pentru a clarifica limitele de competență ale societății – vă aducem la cunoștință următoarele:

În urma solicitărilor locatarilor din Blocul Nr. 5 de pe strada Lalelelor, Aquabis Bistrița transmite într-un comunicat că a trimis de mai multe ori echipe cu autodesfundător care au spălat tronsonul de canatlizare dintre căminele scărilor A și B, precum și colectorul de apă uzată.

În ceea ce privește întreținerea subsolului Blocului Nr. 5, care este plin de mizerie, Aquabis precizează că nu intră în atribuțiile sale să se ocupe de curățenia subsolului. „Asociația de Proprietari, constiluită din toți proprietarii de imobile trebuie să  se ocupe de curățarea acestuia. Conform Regulamentului serviciului de alimentarc cu apă și canalizare Cap. V art. 136 (1) „delimitarea dintre rețeaua publică de canalizare și instalația interioară de canalizare aparținând utilizatorului este căminul de racord.”.

Art. 137 prevede că:

(1) Pentru a nu se produce inundarea subsolurilor utilizatorului, în cazul intrării sub presiune a rețelei de canalizare, acestea nu vor fi racordate direct la rețeaua de canalizare.

(2) Pe legăturile prevăzute pentru golirea subsolurilor la canalizare, în vederea evacuării apelor provenite din rețelele interioare de alimentare cu apă și de canalizare, în cazul unor defecțiuni, se vor monta de către  utilizatori vane și clapete contra refulării de serviciu.

(3) Racordul de la cămin spre rețea, inclusiv căminul de racord cu toate componentele sale, aparține rețelei publice de canalizare, indifferent de modul de finanțare a realizării acestuia.

Tot în Regulament, la Art. 147 (3) există următoarele preciări: „în cazul în care apar unele deteriorări ale rețelelor, inclusiv cu efecte asupr terților, și se dovedește că acestea se datorează neglijenței sau imprudenței din partea unui utilizator, costurile intervențiilor operatorului serviciului pentru remedierea situației sunt în sarcina utilizatoruiui vinovat, care este răspunzător de daunele provocate.

Utilizatorul este obligat să respecte toate normele și normativele în vigoare cu privire la condițiile și calitatea apelor uzate, în acest sens. Utilizatotorul nu poate deversa în rețeaua de canalizarc ape uzate care în secțiunea de control conțin:

  1. a) materii în suspensie ale căror cantitate, mărime și natură, constituie un factor activ de erodare a canalelor, provoacă depuneri sau stânjenesc curgerea normală
  2. b) substanțe cu agresivitate chimică asupra materialelor din care sunt realizate rețelele de canalizare și stațiile de epurare a apelor uzate din localități
  3. c) substanțe de orice natură care, plutitoare sau dizolvate, în stare coloidală sau de suspensie, pot stânjeni exploatarea normală a canalelor și stațiilor de epurare a apelor uzate sau care, împreună cu aerul, pot forma amestecuri explozive;
  4. d) substanțe toxice sau nocive care, singure sau în amestec cu apa din canalizare, pot pune în pericol personalul de exploatare a rețelei de canalizare și a stației dc epurare;
  5. e) substanțe cu grad ridicat de periculozitate
  6. f) substanțe care, singure sau în amestec cu apa din canalizare, pot degaja mirosuri care să contribuie la poluarea mediului înconjurător;
  7. g) substanțe colorante ale căror cantități și natură, în condițiile diluării realizate în rețeaua de canalizare și în stația de epurare, determină modificarea culorii apei din resursele de apă în care se evacuează apele epurate:
  8. h) substanțe inhibitoare ale procesului dc epurare a apelor uzate sau de tratare a nămolului
  9. i) substanțe organice greu biodegradabile, în cantități ce pot influența negativ procesul de epurare a treptei biologice.”

În cazuri similare, asociațiile de proprietari au rezolvat problema curățării subsolurilor cu sprijinul locatarilor imobilelor afectate.  Dacă suntem solicitați, îi putem ajuta, contra cost, cu  autodesfundătoare și vidanje care pot trage toată mizeria. Pentru partea de refacere a instalațiilor existente în subsoluri,  respectiv coloanele de canalizare și apă, asociațiile de proprietar pot apela la firme specializate sau la instalatori autorizați.

Din păcate, în cele mai multe cazuri când suntem solicitați să  curățăm colectoare de canalizare și cămine de record – acestea sunt pline cu tot felul de deșeuri din lemn, textile (haine, pamperși, pături, etc), resturi animale, obiecte metalice de dimensiuni și în cantități impresionante, precum și cu alte lucruri și obiecte care nu ar avea ce căuta în sistemul de canalizare și care colmatează căminele și țevile de canalizare.

Sistemul de canalizare este realizat și dimensionat pentru preluarea apelor uzate menajere. De aceea îi rugăm respectuos pe toți locuitorii județului nostru să folosească sistemul de canalizare doar pentru evacuarea apelor uzate manajere și să-și intrețină cu  responsabilitate rețeaua de apă potabilă și canalizare până la limita de proprietate, respective până la căminul de vizitare apometru și căminul de record, pentru a nu transforma  canalizarea în ghenă pentru gunoaie”, transmite directorul Aquabis, ing Ion Șandru.

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

Noua colecție de iarnă, la DYA Cool Fashion: Se poartă gecile și paltoanele cu gulere de blană! Găsiți inclusiv mărimi mari 6XL sau 60-62

Magazinul DYA COOL FASHION este cunoscut în rândul bistrițencelor că aduce haine de calitate, elegante sau...

MATEROM AUTOMOTIVE angajează Facturist organizat și atent la detalii

Compania MATEROM AUTOMOTIVE este în căutarea unui Facturist organizat și atent la detalii, pentru a se alătura echipei noastre. Vei fi responsabil/ă de gestionarea activităților legate de facturare, înregistrarea documentelor contabile și menținerea unei comunicări eficiente cu clienții și colegii.

O armă reală – PREMIUL oferit de Poligon Tactical Defense Bistrița la concursul care marchează primul an de existență

Singurul poligon de trageri indoor din județ s-a deschis acum un an, la Bistrița. Dar băieții...