Președintele Consiliului Județean Radu Moldovan a confirmat la Bistrițeanul LIVE că Ministerul Sănătății a decis să transforme spitalele din Năsăud și Beclean în centre COVID. Cu alte cuvinte, bolnavii cu forme severe ale afecțiunii vor merge la Năsăud și mai apoi la Beclean, când centrul de la Năsăud devine neîncăpător.
Autoritățile județene încep să se pregătească pentru ce-i mai rău! Ministerul Sănătății a desemnat ieri, într-o videoconferință, drept centre COVID-19 spitalele orășenești din Năsăud și respectiv Beclean.
Înformația a fost făcută publică de președintele Consiliului Județean Radu Moldovan, aseară, la Bistrițeanul LIVE:
„Am fost anunțat astăzi de managerul Spitalului Județean de Urgență că Ministerul Sănătății a decis ca spitalul pentru Covid în prima fază să fie Spitalul Orășenesc Năsăud. Vom vedea cu ce trebuie și cu ce vom putea să îi sprijinim și pe cei din Năsăud să se pregătească pentru astfel de situații. În prima etapă Năsăud, în următoarea Beclean”, a explicat Radu Moldovan.
Acesta a asigurat că va ajuta cele două spitale să se pregătească corespunzător. Și secția de Infecțioase de pe Alba Iulia a Spitalului Județean de Urgență Bistrița se pregătește pentru pacienții cu COVID, însă este vorba despre cei care nu au forme severe ale bolii.
De asemenea, după ce cele două centre, Năsăud și Beclean, vor fi pline, pacienții vor fi direcționați spre Spitalul Județean de Urgență Bistrița.
Emisiunea o puteți urmări mai jos:
https://www.facebook.com/bistriteanul.ro/videos/494913734747653/
UPDATE:
Într-o postare pe pagina oficială de Facebook, Instituția Prefectului explică cum s-a luat această decizie de a direcționa cazurile de COVID spre spitalele orășenești:
„Pentru a clarifica situația referitoare la centrele de tratare a pacienților confirmați cu COVID-19 de pe raza județului BN, doamna doctor Anca Andrițoiu (n.r. șefa DSP BN) ne-a transmis faptul că în ultimele zile au avut loc discuții cu Ministerul Sănătății, fiind căutate soluții în fiecare județ pentru a trata pacienții COVID-19 pozitiv, cu diferite alte afecțiuni (ex. fracturi, afecțiuni care necesită intervenție chirurgicală, diabet, etc) și, de asemenea, pentru gravidele COVID-19 pozitive sau pacienți dializați COVID-19 pozitivi. Întrucat intenția este ca spitalele județene să rămână cat mai mult timp „curate”, Ministerul Sănătății a solicitat nominalizarea ca spital de suport COVID-19 a unui alt spital care să aibă specialități de bază sau posibilitatea de a asigura asistența medicală necesară. Din cele două spitale publice, respectiv Beclean și Năsăud, cel care are mai multe specialități și personal este spitalul Năsăud, mai puțin în ceea ce privește secția ATI. S-a prezentat situația spitalului cu tot ce are și, de asemenea, cu tot ce lipsește într-o adresă către Ministerul Sănătății. Urmează ca după analiza situației aceștia să ia o decizie. Se ia o decizie la nivel de țară pentru toate județele”, se arată în postarea Instituției Prefectului.
De asemenea, președintele Consiliului Județean a explicat faptul că și Spitalul Județean de Urgență Bistrița-Năsăud se pregătește pentru cazuri multiple de COVID:
„Țin să precizez că Spitalul Județean de Urgență Bistrița s-a pregătit din timp pentru gestionarea pandemiei de Coronavirus și o să fim alături de toți oamenii care vor trece prin această grea încercare, îmediat cum ni se va permite acest lucru. Managementul SJUB, pe lângă faptul că a achiziționat echipamente, a realizat și un „Plan de organizare și acțiune”, cu circuite separate, bine pus la punct, pentru o bună îngrijire a tuturor pacienților.
O parte din măsuri:
– Secția de Oncologie de pe str. Alba Iulia se mută la Spitalul TBC de pe str. Ghinzii, urmând ca Spitalul de Boli Infecțioase, să fie disponibil exclusiv pentru tratarea bolnavilor de coronavirus, formele ușoare.
– La Spitalul Județean de Urgență Bistrița se va realiza o intrare separată, prin spatele spitalului, pentru pacienții cu CoVid-19, iar pentru cazurile severe, am pregătit Secția de Terapie Intensivă, care este complet utilată și va fi izolată.
-Terapia Intensivă se va muta în cele 5 saloane modernizate în ultimii ani, 2 la Cardiologie și 3 la Neurologie, unde sunt echipamente pentru oxigen și tot ceea ce este necesar pentru buna funcționare. În concluzie, atunci când MinisterulSănătății va decide că Spitalul Județean trebuie să intervină, suntem pregătiți să facem acest lucru”, a explicat președintele CJ, Radu Moldovan.