Dacă îți cauți un loc de muncă în străinătate – informează-te și fă tot posibilul să nu accepți un loc de muncă găsit aiurea pe net, la telefon sau în urma recomadărilor unor cunoscuți. Nu apela la persoane necunoscute și verifică atent oferta locului de muncă! Citește bine clauzele contractului de muncă sau de mediere și verifică adresa și existența angajatorului străin pentru care ai optat!
Dacă ți s-au luat actele ca să nu poți părăsi un anume loc, dacă ești intimidat verbal sau fizic și ești pedepsit fizic, dacă ești hărțuit fizic și verbal sau ești obligat să execuți acțiuni împotriva voinței tale, fiind amenințat că în caz contrar îți vei pierde viața – e clar că ești o victimă a abuzului și traficului de persoane…
Acestea și multe alte sfaturi și recomandări utile au fost prezentate astăzi profesorilor, directorilor de școală, educatorilor, consilierilor de la Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Bistrița-Năsăud.
Este pentru prima dată când toate ministerele care au competențe referitoare la românii care lucrează, studiază sau locuiesc în afara României s-au reunit într-o campanie comună – lansată astăzi și la Bistrița, la Inspectoratul Școlar Județean Bistrița-Năsăud.
Campania vizează în mod esențial informarea tinerilor cu privire la posibilele riscuri la care se supun atunci când visează să muncească în străinătate, fără a avea un contract legal de muncă, fără a cunoaște limba statului pe care l-au ales drept rezidență, fără a ști care le sunt drepturile, libertățile sau responsabilitățile.
La lansarea Campaniei Naționale „Informare acasă! Siguranță în lume!” au participat reprezentanți ai Consiliului Județean, Camelia Tabără, șeful ISJ, Otilia Râpan, directorul AJOFM Bistrița-Năsăud, Lilla Debelka, secretar de stat la Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, Julia Stejerean, de la ITM Bistrița-Năsăud.
Printre obiectivele campaniei se numără și informarea românilor cu privire la accesul lor în străinătate pe piaţa muncii, o mai bună cunoaştere a cadrului legislativ specific din statul-gazdă, a condiţiilor de siguranţă la locul de muncă, a garanţiilor, condiţiilor contractuale, precum şi a drepturilor şi obligaţiilor care decurg din acestea, cu privire la locul de muncă – dar și conştientizarea pericolului la care se expun persoanele singure, femeile şi copiii, şi a pericolului de a deveni victime ale reţelelor transnaţionale de trafic de persoane.
Instituţiile partenere ale Ministerului pentru Românii de Pretutindeni în desfăşurarea campaniei menţionate sunt: Ministerul Educației Naționale, Ministerul Muncii și Justiției Sociale, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Fondurilor Europene, Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, Ministerul Tineretului și Sportului, Agenția Națională pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați, Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopții și Agenția Națională împotriva Traficului de Persoane.