Funky Citizens a făcut o cercetare privind gradul de transparență al primăriilor. S-au analizat 50 de primării, printre care și cea din Bistrița. La transparență, administrația locală a adunat 4 din 10 puncte. CARE sunt cele mai bine ascunse domenii:
”Oglindă, oglinjoară, care e cea mai transparentă primărie din țară??”
Acesta a fost sloganul sub care Asociația Funky Citizens a făcut o cercetare privind gradul de transparență al administrațiilor locale. Au fost analizate ”la sânge” 50 de primării din țară, printre care și Primăria Bistrița.
”Cercetarea pornește de la premisa că transparența presupune atât publicarea de informații, cât și posibilități pentru participarea cetățenilor sau un cadru în care aleșii locali sau alte instituții cu rol de supervizare să își poată face treaba. Prima ediție este o cercetare pilot care cuprinde două componente:
- O analiză calitativă în detaliu pentru 50 de localități;
- O analiză cantitativă simplificată a 3.187 de unități administrativ-teritoriale (UAT-uri) din
România, bazată pe chestionare transmise în baza Legii 544/2001” se arată în raport.
În ce privește cantitatea, statistica arată așa:
În ce privește calitatea, cele 50 de primării – printre care și primăria Bistrița – au fost analizate în detaliu, pe 12 domenii. Primăria Bistrița a bifat 4 puncte din 10, situându-se pe locul 12, deci în prima jumătate a primăriilor transparente.
CARE sunt cele mai bine păstrate ”secrete” ale administrației bistrițene
Conform informațiilor publicate de Asociația Funky Citizens, Primăria Bistrița ar sta bine la capitolul ”SITE”, însă prost la capitolul ”oferirea de informații pe baza legii 5444/2001”.
Există PATRU domenii ținute ”departe de ochii bistrițenilor”.
”Informațiile de pe site s-au găsit relativ repede în comparație cu alte UAT-uri. Site-ul are o structură ușor de urmărit, cu categorii și subcategorii la îndemână pentru subiectele urmărite de cetățeni. Un plus îl putem urmări prin identitatea vizuală decentă și ținerea unei evidențe a numărului de persoane care accesează site-ul.
Răspunsul la cererile pe Legea 544/2001 au fost superficiale prin intermediul transmiterii unei singure pagini care rezumă 7 cereri depuse cu aproximativ 20 de întrebări. Not great, not terrible, dar Primăria Municipiului Bistrița mai are de lucrat când vine vorba de deschiderea datelor ce țin de proprietatea publică, asistență socială, educație și urbanism” se arată pe site-ul Asociației Funky Citizens.