O situaţie îmbucurătoare, faţă de anul trecut, în privinţa şcolilor profesionale! Inspectoratul Şcolar a pus la bătaie mai multe clase decât anul trecut. Mai mult, a crescut şi numărul elevilor care s-au înscris în prima etapă şi care doresc să facă o şcoală profesională – a remarcat inspectorul şcolar adjunct Zoltan Deak, de la ISJ Bistriţa-Năsăud.
Pentru anul şcolar care începe în septembrie s-au ofertat 36 de clase cu 1008 locuri. Dintre acestea, 936 sunt pentru învăţământul profesional, iar 72 pentru cel dual.
S-au ocupat în prima etapă 437 de locuri (44,44%) dintre locurile în şcolile profesionale. Locurile disponibile în învăţământul dual s-au ocupat în proporţie de 29,16%.
„Le recomandăm elevilor care nu au fost repartizaţi în prima etapă sau celor care şi-au încheiat studiile mai târziu – să se orienteze spre învăţământul profesional. Pentru că aici încă au de unde alege. Oferta este mult mai bogată, iar şansele de a continua acolo unde îţi doreşti sunt mult mai mari…
Copiii care vor să continue în învățământ profesional își scot fișele de la școlile pe care le-au absolvit și se înscriu direct la școala profesională unde doresc să continue. Dacă sunt mai mulți candidați decât locurile disponbile se va organiza la nivel de școală o etapă de admitere cu diferite probe”, a mai spus Zoltan Deak.
Cea mai atractivă specializare pentru elevii din Bistriţa s-a dovedit a fi cea de mecanic auto – la Liceul Tehnologic Grigore Moisil Bistrița fiind ocupate toate cele 28 de locuri.
Şi specializările de ospătar şi bucătar s-au bucurat de succes printre tinerii din oraş. La Liceul Tehnologic de Servicii din Bistrița s-au ocupat de asemenea toate cele 28 de locuri ofertate.
În schimb nu s-a înscris nimeni la Liceul Tehnologic Agricol din Bistrița – la calificarea brutar-patiser-preparator produse făinoase.
Tinerii nu au fost interesaţi nici de calificarea mecanic agricol propusă de Liceul Tehnologic Agricol Beclean, sau de calificarea de sudor propusă de Școala Profesională Târlișua.
Astăzi este ultima zi în care elevii se pot înscrie la școlile profesionale care au locuri libere.
În perioada 25-29 iulie se vor desfășura probele de admitere, dacă va fi cazul.
În 30 iulie la Inspectoratul Şcolar se primesc cereri de înscriere pentru cei care nu au participat sau nu au fost admiși în etapele anterioare. În 31 iulie şi 1 august va avea loc repartizarea elevilor de către comisia județeană.
Foto – Arhivă