Ca să explic titlul acestei povestioare, Căsoaia, ar trebui să adaug câteva cuvinte despre un eveniment la care am participat cu ceva vreme în urmă și despre care am citit zilele acestea, în presa arădeană. Era un articol postat de inimosul bănățean, domnul Gheorghe Câlb, economist de profesie, patronul acelei pensiuni de la Popasul Turistic, numit „Valea Arinilor” – Căsoaia, în județul Arad.
Până să înțeleg și eu legătura dintre denumire și eveniment, motivul prezenței noastre acolo, mă gândeam la o casă țărănească veche, undeva pe un vârf de deal.
Nuuu, nicidecum! O locație extraordinară situată într-un loc de vis, modernă, primitoare și ospitalieră, din care atunci când pleci, îți promiți că sigur o să revii! E ușor de verificat acest lucru și sunt sigură ca o veți face! Nu o să regretați! Iar doamna Tina, soția domnului Câlb este o gazdă extraordinară!
Am fost invitată acolo în calitate de scriitoare, dar împreună cu soțul meu, am dus cu noi mesajul cultural și artistic al școlii, satului și județului. Și nu numai… Explic îndată:
Am postat fotografii pe pagina mea de FB, la întoarcere, dar văzând ceea ce s-a scris în presa arădeană, mi-am zis că nu e lipsit de modestie să fac cunoscută tuturor această unire de forțe și acțiuni, într-un efort comun, al școlii din localitate, al primăriei și bisericilor, al celorlalți factori culturali și sociali care au creat o adevarată mișcare literară și artistică „îmbinată cu o ambiție împlinită pe frontul spiritului, al culturii”, așa cum spune ziaristul Tristan Mihuță de la ziarul „Glasul Aradului”.
Da, e vorba de localitatea din județul Arad care are în centru acel „ferment”, dar și magnet al activităților culturale, care reușește nu să bifeze, ci să realizeze activități de suflet, al căror ecou răzbate și străbate, până departe – domnul Câlb.
Merită să-l cunoașteți, merită să-l căutați, merită să-l luăm ca model. Nu ca patron al Popasului Turistic – Valea Arinilor – Căsoaia, ci mai mult decât atât. De ce?
Antrenând și implicandu-se în colaborarea aceasta strânsă, dintre instituții și școli din țară, s-a născut aici nu doar o mișcare literară și artistică, ci și o revistă, Cartea – izvor de cultură de o ținută grafică deosebită.
Fondatorul revistei, inimosul Stelu Pop, împreună cu redactorul Mihai Cotea și întregul colectiv redacțional, susțin și promovează cultura, dăruind o carte, o creație artistică, sprijinind talentul și pasiunea pentru cultură.
E lucru de apreciat și recunoscut!
În cadrul acelui Festival, „La Poalele Highișului”, școala a organizat un concurs național de creație „Zâmbet de copil în zbor de fluturi”, ediția a II-a, jurizat de personalități cunoscute ale culturii și artei. Au fost inviați parteneri din județele Bihor, Maramureș, Suceava, Bacău, Constanța, Ialomița, Prahova, Mureș, Cluj, Bistrița-Năsăud, Vâlcea, Hunedoara și Caraș-Severin. Printre elevii și dascălii premiați acolo ne-am numărat și noi, mândri că am purtat numele școlii și al localității noastre, pe meleaguri bănățene.
Domnul primar al comunei, Florin Farcașiu, a sprijinit și însoțit întreaga derulare a activității, alături de invitați de seamă din Franța și Germania.
Au urmărit și aplaudat, la hotelul Casa Verde, lansările și prezentările de carte ale celor prezenți, gazde și invitați: procuror Florin T. Roman, Mihai Cotea, Claudia Elena Peter, Florentina Pâncotan, Nadia Urian, Stelu Pop, precum și implicarea profesorilor Școlii Gimnaziale Târnova, în realizarea monografiei localității. Alături de alte lansări de carte.
O preocupare lăudabilă și cu ecou!
Au expus lucrări, artiștii plastici: soții Jurcuț, Gheorghe Oprea, soții Peter și Cristian Tomlo.
Am simțit respect și am dăruit respect! Unei întregi echipe! Din nou o echipă harnică, implicată, care răspândește admirație, prin fiecare gest și cuvânt. Motiv pentru care ne plecăm respectuos, salutând efortul și dăruirea, rezultatul și împlinirea! Onoare, prețuire și respect pentru cei care s-au implicat și au trăit fiecare moment al festivalului. La maximum!
Semnează – cei care s-au simțit atât de onorați de invitația de a fi prezenți
la „Căsoaia”: Nadia și Cornel Urian