Casa Scriitorilor de la Valea Vinului a primit aviz de la Comisia Zonală a Monumentelor Istorice. Specialiștii au impus anumite condiții, a confirmat pentru Bistrițeanul.ro Camelia Târnovan, de la Direcția Județeană pentru Cultură și Patrimoniu. Între acestea se află și suplimentarea locurilor de parcare în zonă.
Primarul Valentin Grapini anunța în iulie 2023 că s-a primit finanțare pentru documentația tehnică și studiu de fezabilitate a trei proiecte importante în comunitatea din Rodna:
- Casa Scriitorilor de la Valea Vinului,
- Biserica Greco-Catolică „Sfântul Gheorghe” și Turnul clopotniță din Rodna,
- Îmbunătățirea infrastructurii turistice.
Fiind monument istoric de categoria B, Casa Scriitorilor de la Valea Vinului a avut nevoie de aviz de la Direcția Județeană pentru Cultură și Patrimoniu BN pentru proiectul de restaurare.
Recent, în ședința Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice reunită la Cluj, autoritățile din Rodna au prezentat documentația aferentă unei noi clădiri în ansamblul monumentului istoric de la Valea Vinului.
„Documentația nu se referă la intervenții de restaurare pentru cădirea monument istoric. Monument istoric este doar pavilionul principal, legat de bucătărie – C1 și C2 apar în Cartea Funciară. Doar ele au fost clasate ca monumente istorice.
În rest, toată parcela, intră în zona de protecție a monumentelor istorice. Pentru tot ce se construiește nou pe parcela respectivă – este nevoie de avizul Direcției Județene pentru Cultură Bistrița-Năsăud”, a precizat Camelia Târnovan.
Autoritățile din Rodna au solicitat luna trecută aviz pentru o nouă clădire în zonă. Amplasamentul acesteia a fost propus în apropierea pădurii.
„În principiu, propunerea lor a fost acceptată. Documentația se referă la faza DALI. Sunt mai multe faze de proiectare, faza DALI fiind prima, în baza căreia se obține finanțarea. Ulterior se revine la avizare cu documentația de DTAC – necesară pentru a obține autorizația de construire.
Comisia Monumentelor Istorice a impus câteva condiții. S-a remarcat, de pildă, că este prea puțină suprafață înierbată. S-a propus acoperiș înierbat pe aproape toată clădirea nouă, armonizându-se astfel cu zona de pădure.
Finisajele propuse de arhitect erau niște traforaje din lemn pe toată clădirea. I s-a cerut să renunțe la o parte dintre ele, pentru că era prea mult. S-a reclamat, de asemenea, că sunt prea puține locuri de parcare prevăzute în zonă.
Urmează ca toate să fie soluționate în curând”, a explicat Camelia Târnovan.
Primarul Valentin Grapini din Rodna a explicat pentru Bistrițeanul.ro că singura sursă de finanțare viabilă identificată a fost pe ADR Nord-Vest și se referea la finanțarea unor tabere școlare sau de creație.
„Clădirile de patrimoniu cum este Casa Scriitorilor nu se mai regăseau în finanțările ADR și nici în alte finanțări.
Așa că am decis să exploatăm această latură și să facem acolo o tabără de creație pentru elevii merituoși din toată țara. Tabăra de creație va putea fi folosită și de artiști – pictori, sculptori, scriitori…
Tabăra de creație va putea găzdui 50 de copii pe serie, în 25 de camere. Va exista și o sală de mese, fără bucătărie, ci în sistem catering – care se poate transforma și în sală de conferințe sau expoziție…”, a explicat Valentin Grapini.
Hotel de lux la Valea Vinului?
E mai degrabă o problemă de identitate istorică. „Ceea ce noi numim astăzi Casa Scriitorilor la Valea Vinului – în documentația tehnică și în CF apare sub numele Hotelul Băilor. Așa era numit atunci când clădirile erau în proprietatea Casei Regale. Comuniștii care au venit mai târziu au numit clădirile „Casa Scriitorilor”, dar în acte, apare peste tot Hotelul Băilor.
Am declarat la un moment dat că atunci când vom găsi o sursă de finanțare transformăm hotelul de acum într-un hotel de lux. Dar tot respectând artitectura veche. Însă cu dotări moderne și de ultimă oră”, a explicat Valentin Grapini.
Valentin Grapini speră ca și clădirile monument istoric din zonă să fie reabilitate în curând în întregime. „Proiectul este scris și este făcut impecabil. Îl vom depune în februarie, când am auzit că se vor deschide liniile de finanțare…
Avem la dispoziție o finanțare de trei milioane de euro, care nu ar fi ajuns pentru cele trei obiective care trebuiau restaurate și reabilitate la Valea Vinului.
Așa că am decis să finanțăm proiectul din două surse.
Prin ADR Nord-Vest – proiect care presupune construirea unui corp nou de clădire cu spații expoziționale, un centru spa și tot ce este necesar unor copii în tabără.
Reabilitarea clădirilor de patrimoniu în întregime se va face prin PNRR.
Aveam CF pe fiecare clădire în parte. Vom depune acest proiect cu tabăra de creație pe ADR NV, și vom pune în siguranță clădirile de patrimoniu, cu intervenții urgențe în prima etapă. Apoi vor urma lucrările de reabilitare pentru care încercăm să obținem finanțarea prin PNRR.
Pentru scrierea proiectului am găsit o sursă de finanțare prin programul POAC, De acolo primim bani să scriem proiectul tehnic și Studiul de Fezabilitate. Obținem finanțarea pentru SF și Vom scoate apoi la licitație publică cu clauză suspensivă Studiul de Fezabilitate, iar în baza SF-ului vom scoate la licitație Proiectarea cu Execuție – ulterior.
Studiul de fezabilitate este făcut în întregime, avem avizul DSP, avem avizul de la Direcția pentru Cultură BN, de la Apele Române. Dar așteptăm avizele de la ISU și ITRSV. Am depus și acolo documentația, dar încă nu ne-au eliberat avizele.
Există posibilitatea ca aceste avize să nu fie eliberate la timp și să nu reușim să depunem la timp proiectul pentru finanțarea de scriere a proiectului. Dacă nu mă încadrez acolo, va intra plata SF-ului în proiectul mare”, a concluzionat primarul Valentin Grapini.
Clădirea din Valea Vinului – Hotelul Băilor – a fost construită în anul 1900, după modelul unor vechi hoteluri elvețiene.
Clădirile și terenurile din această zonă au aparținut în perioada interbelică Fundației Casei Regale. Însă după ce regele a fost forțat să abdice, scriitorul Mihail Sadoveanu, în calitate de președinte al Societății Scriitorilor, a transformat acest hotel într-un loc de creație și odihnă pentru scriitori.
Aici și-au găsit inspirația și au scris – de-a lungul anilor – Liviu Rebreanu, George Coșbuc, Mihail Sadoveanu, Lucian Blaga, dar și Ana Blandiana, Andrei Pleșu, Hortensia Papadat-Bengescu sau Alexandru Mitru. După Revoluție, clădirile au fost abandonate.