Bistițeanul.ro scria zilele trecute despre lipsa medicamentelor din farmacii. Casa de Asigurări de Sănătate a trimis o poziție vizavi de cele menționate: „Facem efort financiar considerabil să aprovizionăm farmaciile”.
În 21 septembrie, Bistrițeasnul.ro a scris despre lipsa de medicamente din farmacii. Conform bistrițenilor și reprezentanților Colegiului Farmaciștilor, cel mai mult lipsesc medicamentele pentru copii, diabetici și pacienți oncologici.
Cauzele ar fi mai multe, dar s-au menționat trei – mai acute – despre care puteți reciti aici:
Lipsă acută de medicamente în farmacii! Cei mai afectați: copiii, diabeticii, pacienții oncologici
Printre cauzele menționate se specifică și lipsa fondurilor CAS către farmacii.
Casa de Asigurări de Sănătate a transmis o poziție vizavi de acest aspect.
„Este important de cunoscut faptul ca farmaciile au obligația legală de a semnala lipsa unor medicamente de pe piață, în condițiile Ordinului Ministrului Sănătății nr. 269 din 2017 privind obligatia de a asigura stocuri adecvate si continue de medicamente, prin canalele de comunicare puse la dispoziție atât de către casele de asigurări de sănătate, cât și de către Agenția Națională a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale. În prezent, la Casa de Asigurări de Sănătate Bistrița-Năsăud nu a fost semnalată lipsa vreunui medicament dintre cele decontate prin sistemul de asigurări sociale de sănătate.
Mai mult, CAS BN a contactat farmacii aflate în relație contractuală cu instituția, atât din mediul urban, cât și din mediul rural, pentru a verifica dacă există dificultăți în ceea ce privește aprovizionarea cu medicamente, în special cu cele necesare pacientului oncologic, diabetic sau copiilor. Farmaciile cărora le-au fost solicitate aceste informații au răspuns că, deși există dificultăți în aprovizionarea cu unele medicamente deoarece există cazuri în care acestea se livrează cu întârzieri din depozite, nu au existat cazuri în care să fie refuzată eliberarea rețetelor pentru pacienți.
CAS BN asigură pacienții din județ că face toate demersurile necesare pentru finanțarea cu sumele necesare aprovizionării cu medicamente și că acest efort financiar este unul considerabil, având în vedere că, în prima jumătate a acestui an s-a decontat farmaciilor din județ suma de 75.166.632 lei, care este cu 21% mai mare decât suma decontată în aceeași perioadă a anului trecut.
În același timp, asigură și furnizorii de servicii medicale că este un partener corect în echipa al cărei rol este de a îmbunătăți accesul la servicii medicale și medicamente a asiguraților din sistemul de asigurări sociale de sănătate.
Ne dorim ca orice dificultate întâmpinată, în oricare dintre domeniile sanitare, să poată fi depășită printr-o strategie de parteneriat dintre casa de asigurări de sănătate, furnizorii de servicii medicale și asigurați, în beneficiul persoanelor care au nevoie să acceseze aceste servicii, prin prisma unuia dintre principiile care stau la baza funcționării sistemului social de sănătate și anume principiul solidarității” a transmis Wilhelm Szekely, directorul CAS BN.