Peste 17.000 de kilograme de carne de curcan din Ungaria a ajuns în 26 de județe ale țării. Aceasta provine dintr-o zonă cu restricție, din cauza gripei aviare. Se pare că în Bistrița-Năsăud nu s-a mai găsit niciun kilogram de carne de curcan, aceasta fiind cel mai probabil deja achiziționată.
Comisia Europeană a notificat țările membre, în data de 17 ianuarie, cu privire la livrările de produse din carne de pasăre provenite din fermele de păsări din Ungaria, aflate într-o zonă unde a fost depistată gripa aviară.
Autoritatea Sanitar Veterinară a identificat trei unități din Bihor care au cumpărat peste 17.000 de kilograme de carne și organe de curcan din Ungaria. De aici, carnea a ajuns în 26 de județe din țară, printre ele numărându-se și Bistrița-Năsăud.
„Reprezentanții Directților Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) județene din cele 26 de județe, au demarat verificări ale tuturor beneficiarilor produselor notificate, pentru identificarea celor 3.336 de kg de produse (aripi, pipote, pulpe superioare, pulpe inferioare, medalion), care se mai aflau în termenul de valabilitate la momentul notificării. Restul cantității de carne de curcan era, la data notificării, în afara termenului de valabilitate stabilit de producător”, se mai arată în comunicatul remis de Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor.
Se pare că în județul nostru nu a mai fost găsit nici măcar un kilogram de carne de curcan. Aceasta fie a fost cumpărată deja, fie a expirat, fiind retrasă de la comercializare.