Un pompier al gărzii ISU Sîngeorz – Băi a decedat în vara anului 2023. Virgil Hoza a fost găsit în casa din Feldru, cu o tăietură în zona gâtului. Săptămâna aceasta avocata părinților pompierului cere continuarea urmăririi penale. CARE sunt marile întrebări legate de moartea suspectă a acestuia:
Un pompier de doar 27 de ani, de la stația ISU Sîngeorz-Băi, a lăsat în urma sa o familie sfâșiată de durere și o comunitate șocată. Virgil Hoza a fost găsit, în iulie 2023, în casa din Feldru, cu o tăietură în zona gâtului. A murit o săptămână mai târziu, la spital, iar de atunci, părinții săi nu mai au liniște sufletească.
„Părinții nu pot să creadă că fiul lor s-a sinucis. Sunt prea multe semne de întrebare, prea multe lucruri care nu au nicio logică și sunt în contradicție cu probațiunea administrată până în acest moment în cursul urmăririi penale și cu ce știau ei despre Virgil”, a explicat Bianca Ureche, avocata familiei.
Aceasta va cere zilele viitoare judecătorilor din cadrul Tribunalului Bistrița-Năsăud desființarea ordonanței de clasare și completarea urmăririi penale, așa cum Bistrițeanul.ro v-a informat AICI:
Moarte suspectă: Părinții pompierului decedat, din Feldru, cer reevaluarea cazului
CARE sunt marile întrebări legate de moartea lui Virgil Hoza
În apelul pe care av Bianca Ureche îl va face există mai multe motive pe care le expune judecătorului de cameră preliminară. În urma analizării acestora, se ridică patru mari semne de întrebare.
-
DE CE nu s-a ridicat niciun cuțit sau vreun alt obiect tăietor ca probă de la locul faptei
Virgil Hoza a fost găsit în cadă, de către soția sa, cu o tăietură în zona gâtului. Cu toate acestea, cuțitul cu care acesta se presupune că s-ar fi rănit nu a fost depus la dosar, ca probă, decât la mai bine de un an distanță.
„Soția acestuia a explicat că Virgil avea un cuțit în mâna stângă. În prima fază, organele de urmărire penală, nu au adresat întrebări legate de obiectul tăietor-înțepător cu care Virgil și-a putut provoca leziunea.
Însă, la un an și două luni distanță, mai precis în luna septembrie 2024, la solicitarea organelor de urmărire penală din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bistrița-Năsăud, soția lui Virgil, a depus ca probă, un cuțit. Despre acesta a menționat că ar fi același obiect cu care acesta și-ar fi provocat rana.
Cum se poate să nu te intereseze, în cercetarea unei morți suspecte, obiectul care ar fi provocat decesul? Ba mai mult, neconcordanța dintre procesul-verbal de cercetare la fața locului, planșa fotografică și declarațiile anumitor martori cu referire la „prezența” cuțitului la locul faptei, nu au fost nici până astăzi clarificate, lăsând loc incertitudinilor și ridicând semne de întrebare cu privire la modul în care a fost gestionată cercetarea cauzei”, a declarat, pentru Bistrițeanul.ro, av Bianca Ureche.
-
DE CE e atât de „curată” scena morții
Modul în care Virgil ar fi ales să își pună capăt zilelor este unul foarte brutal. Zona în care acesta a fost găsit ar fi trebuit să fie plină de urme ale actului suicidal.
„Potrivit literaturii de specialitate, precum și altor cazuri similare documentate de-a lungul timpului, acest mod de a-ți pune capăt vieții este considerat extrem de brutal. Apare, de regulă, la persoane care suferă de tulburări psihice / psihiatrice severe. Mai mult, locul în care a fost găsit Virgil, ar fi trebuit să fie plin de sânge.
Ori, conform fotografiilor de la fața locului, scena este una destul de curată. Această situație, contrazice așteptările obișnuite bazate pe dinamica sângerării arteriale sub presiune. Un astfel de context ridică suspiciuni justificate privind scenariul evenimentelor și impunea o analiză detaliată, care poate fi realizată doar de către experți domeniul criminalisticii. De asemenea, sunt câteva urme de materie de culoare brun-roșcat care nu au fost nici explicate, nici corelate cu dinamica presupusă a producerii evenimentului”, a explicat av. Bianca Ureche.
-
„Cauzele sinuciderii”, prea superficiale
Cunoscuții lui Virgil au încercat, după moartea acestuia, să găsească răspunsuri la întrebarea legată de motivul pentru care acesta ar fi recurs la suicid. S-au indicat două cauze.
Prima e legată de un accident pe care Virgil l-a avut cu autospeciala de la pompieri, când mergea la o intervenție. Gura satului vorbea că i-ar fi fost imputată plata reparațiilor și că acest lucru l-ar fi dus la depresie.
Reprezentanții ISU BN au dezmințit informația, așa cum Bistrițeanul.ro a scris aici:
„Cu ceva timp înainte de presupusul suicid, în timp ce se deplasa spre casă de la centrul de recuperare pentru mâna accidentată, s-ar fi aplecat să își ia telefonul căzut în mașină, moment în care ar fi intrat cu autoturismul pe contrasens. Mașina care venea din sens opus ar fi fost nevoită să iasă pe acostament, ca să evite impactul. Iar el, după ce și-a redresat mașina, și-ar fi continuat drumul, fără să oprească să vadă dacă pasagerii din mașina cealaltă ar fi pățit ceva.
Chiar dacă ulterior s-a interesat dacă a fost solicitat vreun echipaj medical sau dacă s-a înregistrat vreun accident, și răspunsul a fost că nu, aparținătorii susțin că ar fi rămas marcat. Cu toate acestea, Virgil a trecut cu brio testările psihologice și evaluările efectuate după accidentul cu autospeciala, fără să reiasă vreo urmă de traumă sau afectare psihică în urma evenimentului”, a explicat av Bianca Ureche.
-
Sinuciderea lui Virgil, total contrară caracterului său
Conform expunerii de la întrebarea doi, modul de sinucidere ales de Virgil este unul brutal, caracteristic persoanelor reci, dure, cu probleme psihice grave. Aceasta este în dezacord total cu felul lui de a fi.
„Virgil era cunoscut ca un om bun, un om credincios și mereu dispus să ofere ajutor. Era o persoană ordonată, determinată și atentă ca faptele sale să nu îi impacteze negativ pe ceilalți. Părinții lui spun că, deși a crescut la țară, niciodată nu a putut să participe la sacrificarea vreunui animal. Îi era prea milă. Ori, felul în care a murit – brutal, rece, lipsit de umanitate – pare cu atât mai greu de înțeles .
Acesta este motivul pentru care vom formula, așa cum am mai spus, dispunerea efectuării unui raport de analiză comportamentală. În multe cazuri, aceasta este esențială în a stabili dacă o persoană a putut recurge la un act suicidal sau nu!” a concluzionat av Bianca Ureche.
Părinții lui Virgil sunt dispuși să accepte adevărul, indiferent care ar fi acesta, atâta timp cât e dovedit clar că lucrurile s-au întâmplat într-un fel sau în altul.