Oameni de cultură din Sîngeorz-Băi, dar şi prieteni sau admiratori ai profesoarei Anamaria Mihăilă – singura profesoară din județ care a obținut 10 la examenele de Titularizare şi Definitivat în acest an – s-au revoltat, aflând că profesoara nu a reuşit să-şi găsească post în Bistriţa-Năsăud, deşi şi-ar fi dorit să predea aici.
Despre acest subiect puteţi citi mai multe detalii accesând linkul de mai jos:
„În Bistrița, am ajuns cazul unor dezbateri despre un sistem greu de înțeles. Mă uimește atenția aceasta excesivă. Nu aș vrea să se politizeze atâta în jurul notelor mele de la examenele de anul acesta. Se știe foarte clar ce se întâmplă: nu sunt posturi, e un sistem prea strâmt pentru atâția oameni, unele posturi nu sunt scoase la concurs decât în momente potrivite etc…
În altă ordine de idei, e umilitoare și jenantă situația la care sunt expuse cadrele didactice. Urăsc vara și vacanțele: acele momente când primul lucru pe care îl fac dimineața e să urmăresc dacă s-a actualizat lista posturilor. De cele mai multe ori, din puține devin și mai puține. Aici suntem, atât putem deocamdată…” – remarca ieri profesoara Anamaria Mihăilă.
INEDIT! Cea mai bună profă de română din două județe este cântăreață de muzică populară
„M-a sunat foarte multă lume, de la diverse instituții publice… Lucrurile au luat-o într-o direcţie pe care nu mi-aş fi dorit-o… Voi rămâne la Cluj… Postul care a apărut în Sîngeorz, în şedinţa desfăşurată după ce mi-am luat eu postul în Cluj, ar fi fost liber doar până în februarie, din câte mi-au explicat ulterior cei din conducerea liceului. Aş fi riscat să rămân fără post în mijlocul anului şcolar…”, a mai precizat Anamaria Mihăilă pentru Bistriţeanul.ro.
Profesoara a avut o discuţie cu şeful Inspectoratului Şcolar Bistriţa-Năsăud, Camelia Tabără, care îi recomandase un post în Bistriţa.
„Din păcate, şi acel post s-a ocupat înainte, în etapa de detaşări… Celelalte posturi de suplinire rămase în judeţ erau fie incomplete, şi nu aveau 18 ore, pentru o catedră completă – fie erau pe o perioadă fixă de timp, ianuarie, februarie – până s-ar fi întors titularul. Trebuia să aleg între a plăti chirie în Bistrița sau a beneficia de cămin în Cluj, cu niște costuri mult mai mici…”, a mai precizat Anamaria Mihăilă.
Captivi într-un sistem de învăţământ rigid şi învechit…
„Nici nu ştiu exact a cui e vina… Este vina sistemului, probabil, deşi sună destul de abstract să vorbim aşa. Dar având în vedere că sunt în ultimul an de doctorat, la Cluj, am preferat să rămân încă un an acolo…„
Deşi lucrurile nu sunt foarte diferite, pentru că voi preda într-un colegiu tehnic, nu într-un liceu teoretic, așa cum mi-aș fi dorit… Dar asta este, măcar am prins un post… Sper ca anul viitor să se deblocheze posturile, să dau examen, şi să obţin titulatura în judeţ…”, a conchis Anamaria Mihăilă.