Lucrările la sistemul de colectare a deșeurilor plutitoare de pe râul Someșul Mare sunt realizate în proporție de 70%. Acesta este amplasat în localitatea Beclean, în amonte de podul pietonal care face legătura cu Beclenuț.
Potrivit Apelor Române Someș-Tisa, lucrările la sistemul de colectare a deșeurilor plutitoare de pe Someșul Mare sunt realizate în proporție de 70%. Acesta este amplasat în Beclean, în amonte de podul pietonal de la Beclenuț.
„Deșeurile vor fi colectate de pe suprafața apei cu ajutorul unor construcții realizate din gabioane. Investiția face parte dintr-un demers amplu, prin care Administrația Bazinală de Apă Someș-Tisa vizează amplasarea a patru sisteme de colectare a deșeurilor plutitoare de pe râuri, care sunt proiecte pilot și vor fi realizate în două etape”, precizează Apele Române.
Primele astfel de „capcane” pentru deșeuri sunt amenajate în Bistrița-Năsăud și Satu Mare.
Sistemele acționează ca o barieră și opresc și stochează deșeurile plutitoare. Acest sistem este deja implementat în țări precum Olanda, Ungaria sau Indonezia și nu consumă energie electrică și nici nu necesită intervenția umană pentru funcționare.
După colectare, deșeurile vor fi sortate și transportate către unitățile de reciclare. Mai ales primăvara, atât Someșul Mare, cât și râul Șieu cară cantități importante de PET-uri, lemne și alte tipuri de deșeuri.
Foto: Apele Române Someș Tisa
Foarte bine. Sa se curete apele. Dar totusi, de ce s-a facut ditamai constructia? Solutia cea mai eficienta am vazut ca e un fel de ,,sfoara” cu plutitoare, intinsa la suprafata apei si cu plasa care intra putin sub apa, sfoara intinsa pe toata latimea raului…. Dar na, poate primarul moldovan de la beclean nu e la fel de inovativ ca primarul turc de la bistrita. (PS: la beclean mi se pare ca s-a mai facut ceva, pe cand la bistrita se insista pe proiecte destinate esecului si prost gandite)