De ani de zile, măicuțele de la mănăstirea din Pasul Tihuța îngrijesc și pregătesc copii de grădiniță și școală, care locuiesc în zone izolate ce nu le-ar permite să ajungă zi de zi la cursuri, în special iarna. Recunoștința acestora nu întârzie să apară, unii dintre ei clădindu-și deja adevărate cariere.
Discrete, cu atenție și dăruire maximă, așa îngrijesc măcuițele din Pasul Tihuța copiii care le ajung pe mână. Este vorba în special de copii care locuiesc în zone izolate, care ar face drumul zilnic spre școală imposibil, în special iarna. Așa că sunt găzduiți și îndrumați, pe perioada școlii, de măicuțe.
Măicuțele reușesc să valorifice tot potențialul pe care îl au acești copii, iar rezultatele foarte bune la învățătură nu întârzie să apară, deși în alte circumstanțe acestor elevi nu li s-ar fi dat mari șanse.
Reușitele elevilor și ale măicuțelor au fost dezvăluite de Hans-Joachim Janus, un neamț care face voluntariat la mănăstirea din Piatra Fântânele. Potrivit acestuia, Iulia, una dintre elevele care a terminat clasa a VIII-a vrea să se facă arhitect, susținută fiind de măicuța Siloana, responsabilă de lucrările care se execută la mănăstire.
Iulia a fost a doua elevă acceptată la Liceul de Arte Plastice „Corneliu Baba” din Bistrița, secția Arhitectură. Și Ioan s-a clasat pe locul al doilea la selecția elevilor la Liceul de Muzică „Tudor Jarda”. Dumitru va merge la liceu în Suceava, la biologie-chimie. Visează să studieze medicina și să se facă doctor.
Foto: Hans-Joachim Janus.