0.4 C
Bistrița
miercuri, ianuarie 22, 2025

Calculul bilanțului energetic al unei case – pentru ce este necesar?

În momentul în care dorești să îți construiești o locuință, bilanțul energetic, evaluarea energetică, este o etapă care este obligatoriu să fie executată pentru a primi autorizația de construcție și ulterior intabularea locuinței.

Prin această evaluarea energetică vei știi exact, în funcție de materialele folosite, de numărul de ferestre și uși și calitatea acestora, în funcție de izolarea care este făcută și modalitatea de încălzire, care pot fi pierderile de căldură și care este varianta optimă pentru a avea o locuință călduroasă, cu un confort termic sporit.

Evaluarea energetică se poate face și la o casă deja construită dar căreia vreți să îi aflați punctele slabe și pierderile de energie, în așa fel încât să înlocuiți ferestre sau să îmbunătățiți sistemul de izolare. 

Cum se calculează bilanțul energetic?

Pentru a calcula bilanțul energetic se folosește o formulă matematică, astfel că ar trebui să fie o procedură simplă și ușor de realizat. Această formulă este D = G*V*ΔT, unde D reprezintă pierderile totale ale clădirii în wați, G este coeficientul de izolație termică, V reprezintă spațiul locativ iar ΔT reprezintă diferența dintre temperatura din interiorul casei și temperatura minimă obișnuită în localitatea de referință. Coeficientul de izolație termică se stabilește în funcție de tipul de construcție și de izolație termică.

Aceasta are diferite valori dacă vorbim despre o casă veche fără izolație, o casă veche izolată parțial suplimentar, un dom construit după 1990, o casă construită după 2005, o casă construită după 2010, o casă construită după 2015.

Acum este foarte ușor să determinăm câtă căldură este necesară pentru o locuință, fie că vorbim despre încălzirea acesteia sau despre încălzirea apei. Bilanțul energetic este un rezumat al parametrilor și factorilor care influențează consumul și cantitatea de energie. Acesta este format din pierderea de căldură a clădirii, aportul de căldură al sistemului, valorile conexiunii și consumul de combustibil.

La ce se referă bilanțul energetic?

De o mare importanță în evaluarea unei locuințe și în realizarea acesteia, bilanțul energetic se referă în primul rând la pierderea de căldură prin tranziția de la interior la exterior sau prin ventilație, la pierderile și câștigurile de căldură prin tranziție și ventilație, la câștigurile de căldură din surse interne, câștiguri de căldură solare, pierderi de căldură ale sistemului de încălzire în timpul producției și distribuției de căldură și alimentarea cu energie a sistemului de încălzire. Pierderea totală de căldură este un rezultat al pierderii generale de căldură a clădirii și timpul în care aceasta se realizează. Încălzirea intermitentă poate să reducă pierderile de căldură.

Câștigurile de căldură sunt generate de căldura oferită de surse interne și câștiguri din sursă solară. Însă acestea nu includ căldura obținută din aparate, iluminat și transport de apă încălzită. Câștigurile din căldura solară sunt influențate de modul în care casa este poziționată, de modalitățile de umbrire pe care le folosești și de cât de mult absorb suprafețele încălzite.

Ferestrele mari care nu se deschid au un rol important, pentru ca acestea nu doar că vor da impresia de spațiu mărit, dar vor ajuta la sursa solară de căldură. Bilanțul energetic se poate face de către specialiști la prețuri acceptabile, specialiști care îți vor efectua acest bilanț și îți vor da documente cu stampilă care sunt necesare la construirea casei.

Cum ne construim casa pentru a fi bine din punct de vedere energetic?

Așa cum spuneam, poți ajuta cu sursa de căldură solară prin folosirea de ferestre mari, care nu se deschid, mai ales dacă acestea sunt localizate pe partea însorită a clădirii. În plus este foarte important să alegi sisteme de izolație performante care să se potrivească foarte bine casei tale, în funcție de zona în care locuiești și de suprafața locuită.

Este foarte important să reducem pierderile de energie din multe motive, cele mai importante dintre acestea fiind pentru confortul termic din casă cu niște costuri relativ scăzute. În plus se reduce consumul de combustibili pentru că nu vei avea nevoie de un consum mare, în așa fel încât va fi totul mai ecologic, ținând cont că sursele de combustibili fosili sunt în scădere. Se dorește astfel construirea de case pasive și cât mai eficiente din punct de vedere energetic, prietenoase cu mediul înconjurător.

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

Cozonacii Babka, pâinea cu maia sau ciocolata Dubai, printre produsele preferate de clienții Sweet Iris în 2024. O surpriză irezistibilă pentru 2025:

Bunătățile de pe rafturile Patiseriei Sweet Iris s-au vândut ”ca pâinea caldă” în 2024. Cozonacii Babka...

Clinica SANOVIL Bistrița angajează asistent medical generalist, infirmieră, personal Întreținere! NOI locuri de muncă, în Bistrița

Clinica SANOVIL Bistrița își mărește echipa! Se caută asistent medical generalist, Infirmieră și Personal Întreținere Tehnic. Se oferă contract de muncă pe o perioadă nedeterminată și salariu motivant. NOI locuri de muncă, în Bistrița, la MasterFoam, RCB Electro, Fan Courier și GB Instaplan:

FOTO: Dacă iubești deserturile și vrei să treci la nivelul următor, acum ai ocazia să te perfecționezi la cursurile pentru Un Dulce De Zece!

Ești pasionat de cofetărie, dar torturile îți dau bătăi de cap, încă nu le știi toate...