Primăria Bistrița își propune să scape orașul de câini fără stăpân. În acest sens îi inventariază și le dă timp două săptămâni bistrițenilor să îi sterilizeze și microcipeze. De asemenea, municipalitatea mai are în plan să construiască încă un adăpost dedicat lor.
Primăria Bistrița a început o campanie de microcipare și sterilizare a câinilor din gospodării și de inventariere a câinilor fără stăpân din oraș. Această campanie vine în completarea acțiunilor propriuzise de preluare a câinilor fără stăpân de pe raza Bistriței pentru a fi duși la adăpostul public.
Luând în considerare cifrele, în anul 2022 nu mai puțin de 1253 de câini adulți și pui au fost adunați, dintre care 878 au fost sterilizati ulterior. De asemenea, mulți dintre patrupezi au fost repartizați în familii adoptive.
După ce Poliția Locală împreună cu DSP le bate la ușă, deținătorii ai căror câini nu sunt cipați și sterilizați au la dispoziție 14 zile pentru a intra în legalitate, adică a-i microcipa și steriliza.
,,Ne dorim să eliminăm problema câinilor fără stăpân de la sursă, astfel că, prin Poliția Locală și Direcția Servicii Publice, Primăria Bistrița derulează o campanie de recenzare a câinilor cu stăpân, prin intermediul căreia se va identifica și dacă aceștia sunt cipați și sterilizați, conform normelor legale. Tuturor deținătorilor de câini le revine responsabilitatea de a-și cipa, respectiv steriliza companionii patrupezi și, cu atât mai mult, de a nu-i abandona”, a transmis Ioan Turc.
Primăria Bistrița vrea să mai construiască un adăpost pentru câinii fără stăpân
Intrarea și ieșirea din oraș, linia ferată sau Bistrița Retail Park sunt doar câteva zone de pe lista celor mai populate de animalele hoinare. Datorită suprapopulării adăpostului actual, se caută deja soluții pentru construirea unui adăpost nou cu o capacitate mai mare.
,,Vom continua extragerea acestor câini pentru a fi duși în adăpostul public, evaluați, cipați și sterilizați și, ulterior, vor fi promovați pentru adopție. Adăpostul public pentru câini de care dispunem are un număr limitat de locuri, motiv pentru care căutăm soluții pentru construirea unui adăpost nou cu o capacitate mărită. Refuzul cipării și sterilizării, precum și abandonul câinilor sunt sancționate cu amendă, dat fiind pericolele pe care un astfel de comportament le poate genera”, au mai transmis reprezentanții primăriei.