Ministrul Sănătății afirma zilele trecute că pacienții au dreptul să fie tratați de cineva care NU-i pune în peircol. Astfel, angajații spitalelor care NU sunt vaccinați vor avea obligația de a se testa periodic. Pe banii lor.
Prima etapă de vaccinare anti-COVID s-a adresat celor din prima linie în lupta cu acest virus. Aici au fost prinși și angajații din sistemul sanitar.
Cu toate acestea NU toți cei ce lucrează în unități medicale și-au administrat vaccinul. În acest context, ministrul sănătății declara zilele trecute că e obligatorie testarea periodică.
Totuși, deși vaccinul a fost GRATUIT, această testare periodică se va face din buzunarul celui ce se testează.
”Urmează să modificăm Ordinul pentru infecţiile asociate activităţii medicale, aşa încât să facem mai indezirabilă absenţa vaccinării pentru personalul medical. Şi atunci când vrem să facem lucrul acesta, avem în principal, în gând, pacientul, care şi el are drepturi şi are dreptul de a veni în contact cu un cadru medical, fie că e medic, fie că e asistentă medicală, fie că e infirmieră, care nu îl pune la risc, adică are şanse extrem de reduse de a fi infectat şi asta o obţinem prin vaccinare. Nu putem obliga şi nici nu este dorinţa noastră să obligăm pe cineva să se vaccineze. Dorinţa noastră este să informăm şi să facilităm activitatea celor care sunt vaccinaţi. (…) La nivelul la care am creionat lucrurile, fără să ajungem la o concluzie finală – personalul medical care nu este vaccinat probabil că va trebui să se testeze periodic, cu costuri suportate de către persoana care se testează, nu de către management, nu de către Ministerul Sănătăţii, aşa încât pacientul să fie în siguranţă şi din nou să aibă certitudinea că este tratat şi diagnosticat de personal medical care este fie vaccinat, fie testat”, a explicat ministrul Sănătăţii, potrivit Agerpres.
Între timp, în Italia…
Dacă la noi aum se discută despre posibila testare periodică- pe bani proprii- a angajaților din sistemul sanitar, în Italia lucrurile stau cu totul altfel.
Mai exact, conform ansa.it, celor ce lucrează în unități medicale și NU SUNT vaccinați le sunt suspendate contractele de muncă.
Ar fi vorba de peste 45.000 de angajați din sistemul de sănătate. Totuși, dintre aceștia, doar 0,2 % sunt doctori.
Poi foarte bine ! De unde avem noi garantia ca daca n-au fost vaccinati si nici n-au trecut prin ” boala „… nu ne infecteaza chiar ei… ?