1.8 C
Bistrița
marți, noiembrie 12, 2024

Cad bucăți din fațadele caselor istorice din Piața Centrală! SVSU – solicitat să intervină

Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență a intervenit astăzi pentru înlăturarea unor elemente ale fațadei uneia dintre clădirile din Piața Centrală, care puteau reprezenta un pericol pentru trecători.

Fațadele degradate ale clădirilor din centrul istoric încep să devină un pericol pentru trecători. Astăzi, elemente din fațada unei clădiri din Piața Centrală au început să se desprindă și să cadă pe  suprafețele pietonale.

La fața locului a intervenit Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență al Primăriei Bistrița.

„Intervenție de urgență la un acoperiș din Piața Centrală! Au fost desprinse elemente din fațada clădirii care ar fi putut pune în pericol siguranța cetățenilor municipiului Bistrița”, precizează SVSU Bistrița.

Foto: SVSU Bistrița

 

 

 

 

ARTICOLE SIMILARE

2 COMENTARII

  1. Mai au casele alea istorice culoarea originala?
    Arată că la țigani și mai nou se și descompun fiind o problema reală pentru trecători, că de partea estetica ți se rupă când îți cade o bucată de casa in cap.

  2. Este vorba de un imobil situat in centrul istoric pe strada Gheorghe Șincai , vzavi de sediul PSD Bistrița, care la fel ca multe alte clădiri istorice ar necesita lucrări urgente de reabilitare. Din păcate, se invocă mereu lipsa banilor , desi administratiile locale irosesc resurse financiare importante pentru schimbarea pavajelor de pe trotuare odată la 4 ani, după fiecare ciclu electoral.
    Renovarea clădirilor istorice a fost mereu neglijată iar unele dintre ele sunt intr-o stare avansată de degradare ajungând să se prăbusească.
    (Vezi: https://timponline.ro/peretele-unei-case-de-pe-strada-nicolae-titulescu-din-bistrita-s-a-prabusit/)
    Renovarea este o problemă serioasă care necesită implicarea administratiilor locale si nu poate fi lăsată doar in seama proprietarilor. In multe orase, precum Sibiu, Oradea, Timisoara, Alba Iulia, clădirile din centrele istorice au fost renovate in mod profesionist, redându-li-se strălucirea de odinioară pe largi fronturi stradale . In acest sens, există Legea nr. 166/2016, cunoscuta si sub numele de „Legea fațadelor”, care se refera la renovarea faţadelor clădirilor istorice, aflate în proprietate privată, cu bani de la primărie, aceştia urmând să fie recuperaţi în cel mult zece ani. Administraţiile publice locale pot asigura, la cererea proprietarilor, finanţarea integrală a lucrărilor în anumite circumstanţe, sumele urmând să fie recuperate în cel mult zece ani, potrivit legii. Banii urmează să fie recuperaţi din fondul de reparaţii al asociaţiei de proprietari, iar în cazul în care nu vor putea fi recuperaţi în acest mod primăriile pot stabili o taxă pentru creşterea calităţii arhitectural-ambientale a clădirilor, aplicabilă doar proprietarilor care beneficiază de reabilitarea clădirilor în urma înscrierii acestora în programele multianuale.
    În cazul în care clădirile reabilitate astfel sunt vândute, primăriile recuperează banii de la noii proprietari.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

Se fac angajări la TeraSteel, MasterFoam, Fan Courier și GB Instaplan: Se caută farmacist, infirmieră, operatori producție, sudori

TeraSteel angajează operatori producție, iar la GB Instaplan Bistrița se caută sudori, instalatori, electricieni și lăcătuși. La Clinica SANOVIL Bistrița este nevoie de farmacist, asistent medical generalist și infirmieră. FAN Courier angajează curieri în Bistrița și Sângeorz-Băi. Oferta completă, mai jos: 

RUBIN Bistrița te surprinde cu SUPER oferte de Black Friday!

Reprezentanța Rubin Bistrița vine din nou cu SUPER oferte, de data aceasta de Black Friday! Dacă...

Noutăți de la TURMA: Burger Steak de luat acasă, la pachet, pentru toată familia

Avem un pont pentru când vrei să prepari rapid o masă care să încânte toată familia:...