Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud a făcut cunoscută lista cu studenții care se vor bucura de bani din partea instituției sub forma unei burse de excelență și două burse de merit. În urma analizei dosarelor, doi foști elevi ai Colegiului Național „George Coșbuc” Năsăud se vor bucura de bursele de merit, iar bursa de excelență îi revine unui fost elev care a obținut o medalie de aur la o olimpiadă internațională.
Consiliul Judeţean Bistrița-Năsăud acordă şi în acest an o bursă de excelență și două burse de merit studenților din județ care au obținut rezultate deosebite în activitatea școlară și de performanţă pe parcursul anilor de liceu.
Pentru bursa de excelență un singur elev din județ și-a depus dosarul. Este vorba despre Sergiu Petrușca, elevul cu care s-a mândrit în ultimii ani Colegiul Național „Liviu Rebreanu” din Bistrița, mai ales după ce s-a întors cu o strălucitoare medalie de aur de la Olimpiada Internațională Științele Pământului.
Cele două burse de merit oferite de Consiliul Județean ajung la doi foști elevi care au studiat în același liceu – Colegiul Național „George Coșbuc” Năsăud.
Profesorii lui Paul Tîrlișan și ai Lăcrămioarei Domide, cei doi absolvenți ai liceului din Năsăud, au doar cuvinte de laudă la adresa lor și spun că pe tot parcursul școlii au fost doi elevi excelenți, cu rezultate remarcabile la învățătură.
Paul Tîrlișan a fost admis și studiază la o prestigioasă universitate din Marea Britanie – University of Oxford, iar în urma analizei dosarului pe care l-a depus la Consiliul Județean, a primit cel mai mare punctaj din partea comisiei de evaluare.
După ce a absolvit profilul pedagogic al Colegiului Național „George Coșbuc” Năsăud, Lăcrămioara Domide a ales să rămână acasă, iar acum urmează cursurile Facultății de Drept din cadrul Universității „Babeș Bolyai” Cluj-Napoca.
Tânăra studentă a stat de vorbă cu reporterii Bistrițeanul.ro și a spus că „Alegerea studierii dreptului la Universitatea Babeș-Bolyai a fost o consecință a faptului că m-a captivat ideea de a descoperi esența lucrurilor, lăsând deoparte aparența, întrucât libertatea cuiva poate depinde de pregătirea ta profesională și de modul de abordare al realității. Privesc dreptul, oarecum, ca pe o speranță că în această lume există totuși adevăr și moralitate, iar asta mă face să îmi doresc să descopăr mai multe despre acest domeniu și ,cu timpul, să profesez.”
Lăcrămioara povestește că deși acum este „la modă” să studiezi în străinătate, principalul lucru care a determinat-o să rămână în țară este speranța că se poate construi un viitor frumos și în România dacă într-adevăr îți dorești acest lucru. Tânăra își dorește să evolueze, dar aici, în locul în care a crescut.
„Sunt încântată de această idee (bursa de merit – n.r.). Această bursă din partea Consiliului Județean este, pentru mine, o dovadă că a meritat să îmi canalizez timpul pe studiu, această susținere financiară fiind o investiție în performanță, o investiție în viitor. Mă bucură să văd că munca elevilor este recunoscută și apreciată. Sincer, nu mi-am făcut o idee despre cum o să folosesc banii, dar cu siguranță îi voi investi în evoluția mea, atât din punct de vedere profesional, cât și ca persoană.”, a mai spus Lăcrămioara.
Bursele se acordă din anul I de studiu şi se păstrează pe toată durata studiilor universitare de bază, cu condiția ca beneficiarii burselor să obţină anual minim media generală 9, cu promovarea tuturor examenelor din anul respectiv (asigurarea integrală a numărului de credite contractate).