Am stat de vorbă cu tinerii prezenți ieri la Bursa locurilor de muncă pentru Absolvenți. „Cred că m-aș descurca cu 1000 de euro salariu, dar înainte de asta trebuie să-i și merit, mă gândesc…”, ne-a spus Andrei. Cristina Cosmi susține că într-un oraș ca Bistrița, dacă primește 1800 de lei în mână, aproape jumătate trebuie să dea pe chirie…
O adolescentă de 19 ani care a dorit să-și păstreze anonimatul ne-a mărturisit ușor dezamăgită că nu a găsit ce căuta. „Eu am terminat Științele Naturii la Colegiul Andrei Mureșanu. Mă pregătesc de admitere la Medicină, pentru anul viitor. Dacă tot am un an de pauză, mă gândeam să muncesc ceva. Dar nu am găsit acum. Nu cred că mi se potrivește un job la Rombat sau TeraPlast. Căutam ceva un pic mai ușor… Poate data viitoare. Am mai lucrat casieră la un magazin și ospătar. Astea mi s-au părut destul de ușoare. Dar în domeniul tehnic mi se pare că nu m-aș descurca. Dar vor mai fi burse, o să mai vin”, ne-a mărturisit tânăra.
„Am găsit ceva interesant la Comelf și la Betak. Am terminat Fizică Tehnologică la Babeș Bolyai, dar în Bistrița e mai greu să găsesc un loc de muncă în acest domeniu. Ar merge și în Cerccetare, și în Solid Works, și într-un laborator, și cu prelucrarea aliajelor sau înțelegerea unor fenomene electromagnetice”, ne-a povestit Andrei, un tânăr de 23 de ani din Bistrița.
Andrei ne-a povestit că ar fi vrut să-și găsească ceva de muncă în Cluj, dar acolo chiriile sunt foarte scumpe și nu și-a permis. „Majoritatea prietenilor mei din Cluj fie au plecat în străinătate, în Danemarca sau Regatul Unit, fie s-au întors acasă. Nu m-ar fi tentat să plec din oraș sau din țară. Cei de la Betak mi-au promis că mă vor suna pentru un interviu. Voi primi un fel de test, din câte am înțeles. Cred că m-aș descurca cu 1000 de euro salariu, dar înainte de asta trebuie să-i și merit – mă gândesc…”, ne-a mai spus Andrei.
„Eu am terminat la Liceul Tehnologic Grigore Moisil. Am diplomă de prelucrător mașini cu comandă numerică. Sunt meserii căutate, din cîte am văzut. Am făcut practică în Comelf, mi s-ar părea interesant să lucrez acolo. Mi-am depus CV-ul la ei. Nu am vorbit încă despre bani, probabil urmează în viitor”, ne-a povestit Ionuț Născuțiu, în vârstă de 18 ani.
A venit la Bursa pentru Absolvenți însoțit de un prieten din Mărișelu, care a absolvit școala profesională, tot la Grigore Moisil.
„Eu sunt din Mărișelu, am făcut naveta la școală până acum.
Am terminat 11 clase la Profesională, am și eu diplomă de prelucrător CNC. Din câte am auzit, cu ore suplimentare se poate ajunge și la 5-6000 de lei salariu. Dar trebuie să acumulăm și experiență. Eu am făcut practică în Teraplast. Dar încă nu-s hotărât să lucrez, aș vrea totuși să mai fac un an de liceu și apoi să lucrez”, ne-a explicat tânărul.
Cristian Cosmi are 19 ani și este originar din Coșbuc. A absolvit Liceul Sportiv cu o diplomă de Instructor sportiv.
„Momentan sunt în căutarea unui loc de muncă. Am absolvit liceul, mi-am luat Bacul și m-am gândit să profit de ajutorul AJOFM. Altfel mi-ar fi fost foarte foarte greu să-mi găsesc un loc de muncă. Aici practic au venit toate oportunitățile la mine, nu a trebuit să mă duc eu în căutarea lor.
Nu caut neapărat ceva pe termen lung. Mai degrabă aș vrea un job pentru vreo 6-7-8 luni, până îmi găsesc un job ca lumea. M-ar interesa ceva la Armată sau în Poliție. Acum caut un loc în care să fiu plătit cât de cât corect, ca să mă pot întreține și să nu mai depind de părinți. Până îmi găsesc un job pe care o s-l vreau pe o perioadă mai lungă de cel puțin 10-20 de ani.
Ce înseamnă un salariu decent? Sincer, părerea mea este că salariul minim pe economie n-ar trebui să fie sub 3.000 de lei. Pentru că nu ai cum să te descurci. Într-un oraș cum e Bistrița, unde chiriile nu sunt deloc mici, cu 3.000 de lei nu te descurci. Eu stau în chirie și plătesc cam 160 de euro. 7-800 de lei. Dacă primesc 1800 de lei, mi se pare mult să dau aproape jumătate pe chirie.
Din câte am văzut la Bursa Locurilor de Muncă pentru Absolvenți, m-a atras domnul Mureșan, care mi-a povestit despre firma lui de tâmplărie. Eu am și ceva înclinații artistice. Cred că mi-ar plăcea să încerc la dumnealui.
M-aș feri de locurile de muncă cu risc mare de toxicitate. Nu vreau să mă îmbolnăvesc lucrând fără protecție ca să mă îmbolnăvesc.
La Rombat mi s-a părut că am găsit cea mai bună ofertă la salariu. Ne-au oferit 2.300 de lei în mână, plus bonuri de masă. Pare rezonabil, deși ar mai încăpea. Dar a fost singurul loc unde am auzit de salarii mai mari de 1800 de lei.
Nu m-am dus chiar pe la toate standurile. Amfost în locurile de care mi-au povestit prietenii și cunoștințele”, ne-a mai povestit Cristian Cosmi.