-1.7 C
Bistrița
duminică, februarie 23, 2025

FOTO: Bunătățile și minunățiile Produs în Bistrița-Năsăud, primite cu entuziasm la Berlin!

Timp de trei zile, meșterii populari Virginia Linul, Silvia Țogorean și Ileana Szilagyi au făcut senzație la Institutul Cultural Român din Berlin. Aici s-au desfășurat câteva ateliere de creație, dar și o mic târg de bunătăți marca Produs în Bistrița-Năsăud.

Standurile cu produse lucrate manual și cu bunătăți locale au făcut deliciul berlinezilor care au trecut pragul Institutului Cultural Român „Titu Maiorescu”.

S-a întâmplat la sfârșitul săptămânii trecute, într-un proiect inițiat de ICR Berlin. Parteneri au fost asociațiile „Produs în Bistrița-Năsăud” și „Deutsch Rumänisches Forum Nosa Nürnberg e.V.”.

Între 1 și 3 aprilie 2022, meșterii populari Virginia Linul, Silvia Țogorean și Ileana Szilagyi au condus ateliere de meșteșugit. I-au învățat pe nemți cum se realizează produsele specifice sărbătorilor Pascale, reflectând caracterul multicultural din Bistrița-Năsăud – județ aflat la confluența a trei culturi: română, germană și maghiară.

Berlinezii au petrecut mai bine de 3 ore descoperind tehnica decorării ouălor cu mărgele, specifică Țării Năsăudului.

În limbile engleză, germană sau română, cursanții au aflat și de tehnica decorării ouălor cu motive săsești din zona Bistrița. Iar Ileana Szilagyi le-a dezvăluit secretele împletirii coșulețelor din papură, specifică comunității maghiare din Tonciu.

Atelierele au fost însoțite de standuri reprezentative pentru specificul local meșteșugăresc și gastronomic ale producătorilor Asociației „Produs în Bistrița-Năsăud”.

Au fost expuse accesorii tradiționale și de inspirație tradițională, decorațiuni, ceramică, dar și conserve din legume și fructe, produse din păstrăv, țuică cu mărgele sau brânzeturi ambalate. Nu au lipsit nici produsele apicole, uleiurile din semințe, vinurile de la Lechința sau produse tradiționale de panificație și patiserie, ceaiuri, fructe și legume deshidratate. 

Atmosfera a fost perfect completată cu muzica veche a lui Peter Moynahan. Artistul a susținut un microrecital de muzică veche transilvăneană, în ultima zi a evenimentului.

Atât activitățile interactive, cât și standurile au fost extrem de bine primite. Unii dintre participanți au fost atât de sârguincioși încât au revenit și a doua zi, pe locuri suplimentare, numai să-și finalizeze creația sau să-și desăvârșească tehnica. Alții au revenit să mai ducă acasă din minunățiile și bunătățile pe care le-au achiziționat în prima zi. Pentru unii nu a fost cu noroc… Stocurile s-au epuizat repede. Așa că sunt dorite mai multe apariții Produs în Bistrița-Năsăud la Berlin”, au transmis reprezentanții Asociației Produs în Bitrița-Năsăud.

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

AMICII BUILDING angajează Inginer proiectant Instalații. Noi locuri de muncă, disponibile în Bistrița

AMICII BUILDING angajează Inginer proiectant Instalații. Locuri de muncă, disponibile și la Cabinetul de psihologie Sutea Rozalia își extinde echipa și caută logoped și pedagog de recuperare. Noi locuri de muncă, disponibile în Bistrița, la depozitul AnnaFiori.ro Sărata, STEWO Năsăud sau Restaurant Arena by Casa EMA.

RUBIN Dragobete Drive – Pentru o dragoste care merge mai departe cu Kia, Suzuki, Ssangyong și MG!

Rubin Motors Bistrița – dealer autorizat Kia, Suzuki, Ssangyong și MG îți propune să sărbătorești iubirea cu o experiență auto memorabilă! Participă la campania specială „Dragobete Drive" și ai șansa de a câștiga și o cină romantică la Hotel Roser House – un loc de poveste pe malul lacului Colibița, unde iubirea și peisajul montan se întâlnesc perfect.

5 Soluții simple pentru a-ți atinge obiectivele majore

Achiziționarea unei proprietăți imobiliare, a unei mașini, investiția în educație sau orice alt obiectiv major cu impact pe termen lung poate părea o provocare atunci când apare partea financiară. Însă, există soluții la îndemână care îți vor facilita accesul către planurile tale. Trebuie să știi unde să le cauți și cum să le accesezi.