Buletinele românilor intră în era digitală! Noile cărți de identitate se vor alinia la standardele europene și vor ține loc și de card de sănătate. În premieră, și copiii sub 14 ani vor avea buletine. Românii vor putea opta și pentru formatul actual al cărților de identitate.
Un regulament al Uniunii Europene obligă autoritățile române să schimbe cărțile de identitate ale românilor până în 2 august 2021, astfel că deputații au votat și adoptat ieri un proiect de lege privind evidenţa persoanelor şi actele de identitate ale cetăţenilor români. Noua lege introduce, buletinele şi semnătura electronică, dar şi posibilitatea eliberării unei cărţi de identitate simplă sau cărţi electronice de identitate pentru copiii sub 14 ani.
Pe lângă dimensiunile reduse și adăugarea unui cip, din noile buletine lipsesc unele date, precum adresa de domiciliu. Apar în schimb informații noi, cum ar fi data nașterii sau semnătura deținătorului.
Noul buletin va avea mărimea unui card bancar și va ține loc și de card de sănătate, așa cum prevede regulamentul UE.
Proiectul de lege prevede modificarea mai multor acte normative referitoare la evidenţa persoanelor şi actele de identitate ale cetăţenilor români. Astfel, se vor asigura condiţiile necesare pentru ca titularul unui buletin electronic să se autentifice on-line, pentru a beneficia de diverse servicii electronice – bancare, fiscale, sociale, financiare, educaţie etc.
Îîn premieră, părinții pot opta pentru eliberarea unui act de identitate pentru copiii sub 14 ani, indiferent de vârsta acestora.
Cartea de identitate simplă şi cartea electronică de identitate vor avea următoarele termene de valabilitate:
a) 2 ani pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 0 şi 14 ani;
b) 4 ani pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 14 şi 18 ani;
c) 10 ani după împlinirea vârstei de 18 ani;
d) nelimitată, după împlinirea vârstei de 60 de ani, pentru cartea de identitate simplă.