„Sub dictatura cetățeanului!”, așa susține mai marele municipiului că s-a aprobat astăzi bugetul de venituri și cheltuieli pentru anul 2019. Asta deși singura contestație a cetățenilor a fost „aruncată la gunoi” rapid. Opoziția și-a făcut treaba și a contestat, dar în final a votat tot ce i s-a cerut!
Bugetul municipiului pentru anul 2019 a fost votat și aprobat astăzi în cadrul unei ședințe extraordinare a Consiliului Local. Chiar dacă unii consilieri locali au fost vocali împotriva alocării altor sume pentru lucrări în zona Wonderland, până la urmă, votul a decis ca acest lucru să se întâmple.
Chiar dacă au vociferat pe tema bugetului, cei din opoziție sunt văzuți de viceprimarul Cristian Niculae drept „Lolek și Bolek ai consiliului” și în viziunea acestuia se fac drept răspunzători pentru întârzierea aprobării veniturilor și cheltuielilor. Mult-așteptata ședință de aprobare a bugetului s-a desfășurat, potrivit primarului Ovidiu Crețu, sub motto-ul „sub dictatura cetățeanului”, care de altfel nu a avut nici un cuvânt în sală, și nici nu îi este oferită posibilitatea bugetării participative.
S-au scris zeci de articole despre pârtia din Wonderland. Unii v-ați supărat că s-a făcut pârtie în Bistrița, alții ați înjurat, alții nu v-ați găsit cuvintele, iar câțiva ați reușit să faceți haz de necaz. Chiar dacă pârtia de milioane de euro de pe Dealul Cocoșului funcționează doar o săptămână pe an, investițiile continuă acolo.
Deși inițial oficialii primăriei nu au luat în considerare amendamentele aduse bugetului local de către Asociația Bistrița Civică, se pare că astăzi reprezentanții instituției s-au sucit și au dezbătut plângerea având în vedere că printre semnatari se afla și o persoană fizică. Totuși, odată supusă la vot, contestația nu a întrunit numărul minim de voturi necesare și nu a fost luată în considerare.
Astfel pentru dezvoltarea complexului Wonderland au mai fost alocați din bugetul local aproape 5 milioane lei, restul de 3 milioane lei venind din fonduri europene nerambursabile.
O plângere prealabilă a Asociației Bistrița Civică care vizează aceste lucrări scoate în evidență faptul că studiile de fezabilitate ale acestor lucrări nu au la bază un studiu de piață.
„Se fac afirmații, pe care le putem considera chiar ilare, că unul dintre punctele tari al proiectului este existența în apropiere a doi poli urbani dinamici, cu zone metropolitane în curs de consolidare – Cluj-Napoca și Oradea, care pot contribui substanțial la dezvoltarea obiectivului Complex Sportiv Polivalent Unirea, atât prin atragerea de investiții, cât și prin turiștii pe care îi pot direcționa spre municipiul Bistrița. Ar fi o utopie să credem că vor veni schiori la Bistrița de la Cluj sau Oradea când au pârtii de schi în Munții Apuseni (Arieșeni, Băișoara, Busket) mult mai bune decât pârtia Cocoș și la distanțe mai mici decât până la Bistrița.”, se arată în plângerea înaintată Consiliului Local.
De asemenea, se pare că la calculul cheltuielilor sunt mari erori. Nu au fost luate în considerare decât cheltuielile de operare ale instalației ski lift, dar acolo sunt cheltuieli mari cu rambursarea creditului pentru construcția pârtiei, cu producerea zăpezii artificiale (salarii, energie electrică, apă), sunt cheltuieli cu paza, cu salariile pentru casierie etc., care ar trebui luate în considerare și în cadrul acestui studiu de fezabilitate.
Toate aceste detalii au fost dezbătute cu Adrian Chereji în matinalul Bistrițeanul LIVE „Poate face primarul ce vrea cu banii Bistriței?!”, pe care îl puteți urmări mai jos:
[arve url=”https://www.facebook.com/bistriteanul.ro/videos/408890969900903/” /]
Forma detaliată a proiectului de buget poate fi consultată la Centrul de Relații Publice al Primăriei municipiului Bistriţa din str. Gheorghe Șincai nr. 2 precum și pe site-ul instituției.
Foto – Arhivă