Cercetările în cazul toxiinfecțiilor ce au pornit de la mâncarea furnizată de Restaurant Ardeal au găsit factorul declanșator. Bucătarul restaurantului era purtător de Salmonella.
La începutul săptămânii trecute zeci de persoane au ajuns la UPU cu toxiinfecție alimentară. Aceștia consumaseră mâncare pregătită de Restaurant Ardeal.
Autoritățile au intrat pe fir, localul fiind închis, iar mașinile de catering luate. S-a deschis inclusiv dosar penal.
În urma cercetărilor amănunțite s-a mai depistat un factor care a declanșat valul de toxiinfecții alimentare.
„Bucătarul e purtător de salmonella. Și bineînțeles că acest lucru este un factor care a putut declanșa situația. El trebuie să respecte toate procedurile care sunt scrise în ordinul 355, personalul trebuie să fie testat, cu analizele făcute. De asemenea, ei trebuie supravegheați de cei de la Medicina Muncii.
Odată ce a fost depistat bucătarul ca fiind infectat cu salmonella, a început tratamentul. Deci acesta a fost unul dintre factorii declanșatori!”, a declarat, pentru Bistrițeanul.ro, dr Ioan Suciu din cadrul DSP BN.
Restaurant Ardeal a cerut Protecției Consumatorului să le redeschidă locația
Conducerea Restaurantului Ardeal a solicitat Protecției Consumatorului BN să le dea voie să redeschidă localul.
„Au făcut solicitare la începutul săptămânii. Le-am spus că nici vorbă de așa ceva. În primul rând ei nu mai au autorizație sanitar-veterinară. Așa că până nu își rezolvă și nu o reobțin, nici vorbă de redeschiderea localului.
Și doi, vorbim deja inclusiv de un dosar penal acolo.
Așa că până nu își rezolvă toate problemele, restaurantul nu se deschide!”, a declarat, pentru Bistrițeanul.ro, comisar șef adjunct Stelian Dolha.
Despre situația de la Restaurant Ardeal puteți reciti aici:
DUMITRIȚA- De la botez la spital: 10 copii și trei adulți, cu toxiinfecție alimentară
Protecția Consumatorului a amendat firma de catering ce a oferit mâncare la botezul din Ragla
Restaurantul Ardeal a rămas și fără mașinile cu care transportau mâncarea: niciuna nu corespundea!
Restaurant Ardeal: Considerăm că au fost și alte cauze care au dus la cazurile de toxiinfecție
Cel mai mare favor și bine tuturor consumatorilor, ocazionali sau „de-ai casei”
l-ar putea face DSV prin controale de sănătate a tuturor celor manipulează, sau sunt în contact direct cu alimentele , planificat in grup per local , supravegheata și înregistrată video prezenta acestora
Concret cunosc caz unde patronul localurilor mergea cu toate carnetele de sănătate pentru a fi vizate (bineînțeles cu ploconul aferent),personalul dând doar o semnătură.
Câți dintre noi nu am avut de suportat toxiinfecții alimentare, dar fiind în tranzit ne-am tratat cum am putut.
In zilele mai aglomerate, am văzut cameriste sau femei de serviciu servind alimente și manipulând alimente fara nici o reținere și fără mănuși de protecție.
Controale inopinate la Fast-food -uri