La Târgul de Crăciun de anul acesta, pofticioșii care vor să aibă produse tradiționale aduse direct de la munte pe masa de sărbători, se pot delecta cu „brânză în bărbânță”, produs atestat ca produs tradițional ecologic, adus tocmai de la Ruștior.
Grigore Creța, un producător din Ruștior care deține și o turmă de oi, s-a gândit să gâdile în acest an papilele gustative ale gurmanzilor, cu un produs pe care-l găsești tot mai rar inclusiv la stânele din munte: brânza iute în bărbânță.
Cu ocazii speciale, acesta a mai adus la târguri acest produs, iar feedback-ul pare să fie mai mult decât pozitiv. La standul lui Grigore Creța mai găsiți cașcaval cu mirodenii sau brânză frământată.
Brânza în bărbânță este o brânză iute din lapte de oaie, făcută practic din felii de caș măcinate cu sare. Este presată în bărbânța din lemn, închisă ermetic. Acum zeci de ani, bărbânța era des întâlnită la oieri, acum tot mai rar se poate vedea acest vas care asigură păstrarea și un gust deosebit preparatului.
Cu ce puteți combina această brânză specială? Cu mămăligă, dar mai ales cu carne de porc. Aceasta este atestată ca produs tradițional ecologic de oierii din județul nostru.
Pe Grigore Creța îl găsiți la căsuța cu tradiții din lumea satului, din centrul municipiului.
Foto: Dana Maria Rânziș