Printre cele mai noi produse montane înregistrate de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale se numără brânza frământată și groșciorul de Sîngeorz-Băi. De altfel, cooperativa agricolă care funcționează în orașul-stațiune are mai multe produse montane înregistrate.
Mai mulți producători de produse lactate din zona Sîngeorz-Băi s-au asociat într-o cooperativă agricolă. Aceasta a reușit să pună eticheta de produs montan pe mai multe produse.
Ultimele intrate pe lista Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale sunt brânza frământată și groșciorul de Sîngeorz-Băi. De asemenea, mai au eticheta de produs montan cașcavalul, telemeaua, urda și cașul din lapte de vacă produse de Societatea Cooperativă Agricolă Sîngeorz-Băi.
Cele mai multe bunătăți cu eticheta „produs montan” le are asociația AFI PROFAMILIA. Nu mai puțin de 26 de produse au atestat de produs montan. Printre ele se numără renumita povilă de Bârgău, dar și chisăliță de zmeură, mură, afine, soc, merișor sălbatic, pomnițe, nuci verzi, cireșe pădurețe, pene de rujă, pene de acăț, pene de lilie, de pere pietroase, dar și mai multe siropuri.
Cei care cumpără și consumă produsele certificate ca fiind montane au siguranța că sunt de calitate superioară, cu origine certificate și obținute într-o zonă cu grad redus de poluare. Bistrița-Năsăud are înregistrate peste 300 astfel de produse, începând de la legume și fructe până la brânzeturi și lactate, dulcețuri și siropuri.