1.7 C
Bistrița
miercuri, ianuarie 22, 2025

BOMBĂ: Amenzile aplicate pentru încălcarea ordonanțelor militare sunt neconstituționale!

Curtea Constituțională a declarat astăzi că ordonanța de urgență prin care au fost majorate amenzile pentru încălcarea ordonanțelor militare este neconstituțională. Statul ar putea să fie obligat să dea banii înapoi. „Decizia de astăzi vine ca o bombă, pentru tot ce a însemnat strângerea aceasta de amenzi de milioane de euro”…

Curtea Constituțională a admis astăzi sesizarea Avocatului Poporului, s-a precizat cu puțin timp în urmă, la Digi24. Avocatul Poporului susține că ordonanța de urgență nu este clară și previzibilă. De asemenea, faptele pentru care se pot da amenzi nu sunt individualizate.

Decizia CCR nu anulează automat amenzile date. Ele trebuie contestate în instanță de către cei care au primit amenda, a declarat Augustin Zegrean, fost președinte CCR, la Digi24.

De la începutul stării de urgenţă, în România au fost aplicate peste 300.000 de sancţiuni contravenţionale în valoare totală de peste 600 milioane lei (120 milioane euro). Motivul invocat? Nerespectarea restricţiilor instituite prin ordonanţele militare, în perioada stării de urgenţă.

În sesizarea Avocatului Poporului se arăta că Guvernul nu a prevăzut vreo faptă contravenţională care să poată fi sancţionată. Ci s-a limitat să reglementeze că „nerespectarea prevederilor art. 9 constituie contravenţie”. Avocatul Poporului a mai remarcat că, prin formularea generică utilizată la art. 9, fapta nu este configurată prin lege. 

Legiuitorul ar fi trebuit să indice clar şi neechivoc obiectul material al contravențiilor.

Cei care au fost amendați pot contesta amenzile. Statul ar putea fi obligat să dea banii înapoi

Toţi românii care are au fost amendaţi, începând din 31 martie, de când a intrat în vigoare Ordonanţa 34 până azi, când CCR a declarat norma de drept ca fiind neconstituţională, se pot adresa instanţelor de judecată.

Afirmația îi aparține avocatului Adrian Cuculis, care a explicat la Digi24 că decizia de astăzi a Curţii Constituţionale „vine ca o bombă, pentru tot ce a însemnat strângerea de amenzi de milioane de euro”.

Statul ar putea să fie obligat să dea banii înapoi. Iar cei care au plătit deja jumătate din amendă, aşa cum prevede legea, pot deschide procese în instanţă, a mai declarat avocatul Adrian Cuculis la Digi24.

Ce trebuie făcut pentru a contesta amenzile

Neconstituţionale sunt însă doar acele amenzi cu valoarea cuprinsă între 2.000 şi 20.000 de lei, avertizează Stirile PtoTV. Amenzile care s-au dat de la instituirea stării de urgenţă, cu valoarea cuprinsă între 100 şi 5.000 de lei, rămân valabile.

De asemenea, amenzile plătite deja nu mai pot fi contestate. Pentru anularea amenzilor neplătite şi primite după data de 1 aprilie, trebuie deschis proces în instanţă. Procesul poate fi deschis însă abia după publicarea deciziei CCR în Monitorul Oficial.

Amenzile pot fi contestate în instanţă într-un termen de maximum 15 zile de la ridicarea stării de urgenţă, adică, cel mai probabil, până pe 30 mai.

Foto @ Arhivă 

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

Cozonacii Babka, pâinea cu maia sau ciocolata Dubai, printre produsele preferate de clienții Sweet Iris în 2024. O surpriză irezistibilă pentru 2025:

Bunătățile de pe rafturile Patiseriei Sweet Iris s-au vândut ”ca pâinea caldă” în 2024. Cozonacii Babka...

Clinica SANOVIL Bistrița angajează asistent medical generalist, infirmieră, personal Întreținere! NOI locuri de muncă, în Bistrița

Clinica SANOVIL Bistrița își mărește echipa! Se caută asistent medical generalist, Infirmieră și Personal Întreținere Tehnic. Se oferă contract de muncă pe o perioadă nedeterminată și salariu motivant. NOI locuri de muncă, în Bistrița, la MasterFoam, RCB Electro, Fan Courier și GB Instaplan:

FOTO: Dacă iubești deserturile și vrei să treci la nivelul următor, acum ai ocazia să te perfecționezi la cursurile pentru Un Dulce De Zece!

Ești pasionat de cofetărie, dar torturile îți dau bătăi de cap, încă nu le știi toate...