S-a dat undă verde construcției Centrului de Radioterapie. Acesta urmează să fie amplasat în strada Alba Iulia, în incinta Secției de Oncologie a Spitalului Județean de Urgență Bistrița.
În județul Bistrița-Năsăud, rata incidenței de cancer este de 305,1 cazuri la o sută de mii de locuitori, aproape de media națională.
Cele mai răspândite forme sunt cancerul bronhopulmonar, urmat de cel colorectal, de sân, de prostată, de stomac și de col uterin.
În județul nostru se asigură investigații complexe pentru stabilirea diagnosticului, tratament chirurgical și tratamentul sistemic al pacienților prin diverse terapii.
Cu toate acestea, la Bistrița NU există posibilitatea efectuării tratamentului prin radioterapie. Pacienții sunt îndrumați spre centrele din județele vecine pentru a beneficia de radioterapie. De multe ori, lupta cu boala este îngreunată de aceste deplasări, a cheltuielilor de deplasare și a timpilor de așteptare conform programărilor.
Secția de Oncologie a Spitalului Județean de Urgență Bistrița va oferi servicii medicale COMPLETE bolnavilor de cancer.
În prezent, bistrițenii bolnavi de cancer sunt tratați pe strada Grănicerilor, în fostul Hotel Krone, după ce activitatea Secției de Oncologie a fost relocată.
În maxim doi ani, Oncologia din Bistrița va putea să ofere servicii medicale COMPLETE bolnavilor de cancer. Pe strada Alba Iulia se va construi Centrul de Radioterapie. Astfel, oamenii care suferă de acestă boală nu vor mai fi nevoiți să facă deplasări la Mureș sau la Cluj pentru a beneficia de astfel de tratamente.
În acest scop, Consiliul Județean Bistrița-Năsăud a aprobat concesionarea unui teren de 2898 mp, situat în strada Alba Iulia, în aceeași încintă cu Secția de Oncologie.
Centrul de Radioterapie va oferi servicii medicale de radioterapie de înaltă performanță pentru tratarea diferitelor tipuri de cancer. Potrivit studiului de oportunitate întocmit în cadrul proiectului, lucrările de construcție și dotarea vor avea valoarea de 6,4 milioane de euro. Mare parte din sumă, 4 milioane de euro, va fi direcționată spre dotarea cu aparatură medicală de înaltă performanță.
Termenul de execuție a lucrărilor este de 24 de luni de la data semnării contractului de concesiune. Clădirea centrului de radioterapie va fi construită în așa fel încât să dispună de spații generoase, necesare introducerii aparaturii medicale pentru tratatarea cancerului.
Consiliul Județean Bistrița-Năsăud a stabilit durata concesiunii la 49 de ani și o redevență lunară de 2258 de euro.