În caz că vă întrebați dacă merită efortul de a participa la organizarea alegerilor locale, parlamentare sau prezidențiale, răspunsul este simplu. Cu siguranță pentru unii – da! De exemplu, șefa de cancelarie a prefectului a încasat sub formă de indemnizații de alegeri nu mai puțin de 10.000 de lei.
Prefectura se numără printre instituțiile angrenate în organizarea alegerilor, fie ele locale, parlamentare sau prezidențiale. Asta nu intră în fișa postului angajaților, cei care se ocupă de diverse chestiuni organizatorice primind indemnizații separate de salariul.
Astfel, la fiecare scrutin există o hotărâre de Guvern care stabilește cuantumul indemnizațiilor persoanelor implicate în organizarea alegerilor, începând de la președinți de secții, operatori calculator, personal tehnic auxiliar și terminând cu persoane care fac parte din Biroul Electoral Central sau Județean.
Personalul prefecturilor este asimilat personalului tehnic auxiliar de pe lângă Birourile electorale județene. Personalul tehnic auxiliar din cadrul Instituțiilor Prefectului desemnat cu atribuții în organizarea și desfășurarea alegerilor se stabilește prin ordin al prefectului, iar plata indemnizațiilor se suportă din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Afacerilor Interne.
Cam cât de generoase sunt aceste indemnizații? Ei bine, în cazul directorului Cancelariei prefectului, Bianca Danci, acestea au ajuns la 10.030 de lei, după cum se poate vedea în declarația acesteia de avere. Șefa Cancelariei a participat la organizarea alegerilor parlamentare.
Despre cine sunt femeile care-l consiliază și ajută pe prefectul Stelian Dolha puteți citi mai jos: