-3.7 C
Bistrița
vineri, noiembrie 22, 2024

Bistrițenii se plâng de prezența ambroziei! Autoritățile susțin că oamenii confundă planta!

Mai mulți bistrițeni s-au plâns de prezența „Otrăvii Zeilor” în municipiu, planta care duce la alergii severe. Autoritățile susțin că NU există astfel de plante pe domeniul public. Mai mult, s-ar confunda ambrozia cu pelinul.

Luna septembrie este luna în care înflorește „Otrava Zeilor”. Ambrozia este o plantă extrem de toxică, polenul său purtat de vânt putând afecta persoane pe distanțe de kilometri întregi.

Această plantă poate crește chiar mai mare de 1,5 metri și are culoarea galbenă. Totodată este una care produce extrem de multe alergii.

Tocmai din cauza toxicității sale, din 18 iulie 2020, a crescut valoarea amenzilor pentru cei care nu curăță terenurile de această plantă.

Legea 129/2020 prevede sancţionarea cu amendă de la 1.000 lei la 5.000 lei pentru persoanele fizice şi cu amendă de la 10.000 la 20.000 lei pentru persoanele juridice, pentru nerespectarea regulilor privind combatea ambroziei.

Nivelul minim al amenzilor pentru persoanele fizice a crescut de la 750 de lei la 1.000 de lei, în timp ce pentru persoanele juridice, nivelul minim al amenzii s-a dublat de la 5.000 de lei la 10.000 de lei.

Bistrițenii se plâng că există ambrozie, autoritățile spun că ei confundă plantele

Mai mulți bistrițeni s-au plâns că nu pot ieși din case, să se plimbe prin oraș, deoarece sunt alergici.

Autoritățile susțin însă că pe domeniul public NU există ambrozie.

Pe domeniul Public NU există ambrozie. Când am cosit spațiile verzi nici măcar nu am văzut așa ceva. Deci din câte știm noi, pe domeniul public nu este ambrozie. Dacă cineva vede, să ne sesizeze și mergem să curățăm zona. Dar nu avem așa ceva în Bistrița, pe domeniul public”, a declarat, pentru Bistrițeanul.ro, șeful DSP Bistrița, Ioan Crețiu.

Bistrițenii au sesizat și poliția locală, care susține că nu s-au aplicat amenzi, fiind vorba de o confuzie.

„Au fost câteva sesizări de existență a ambroziei pe domeniul public, și chiar pe domeniul privat. Doar că nu s-au confirmat. Oamenii au confundat planta. Am dus mostre la laborator și ni s-a explicat că nu e ambrozie. Deci în niciunul din cazurile sesizate nu s-a confirmat”, a explicat, pentru Bistrițeanul.ro, șeful adjunct al Poliției Locale, Ovidiu Gabrian.

Pelinul și ambrozia sunt plante ce seamănă izbitor între ele, diferența fiind la frunze.

Pe aplicația primăriei, iReport, nu există nicio sesizare privind prezența ambroziei.

Mai multe detalii despre ambrozie, în documentul de mai jos:

Ambrozia-prezentare-combatere

ARTICOLE SIMILARE

2 COMENTARII

  1. Nici eu nu sunt sigur care este ambrozia. Am intrebat in stinga in dreapta,dar parerile sunt diferite. Anul trecut s-a lansat o recomandare ca sa fie distrusa oriunde o intilnim,dar repet,nu se stie cum arata in vegetatia de primavara. Citesc in comentariul dv.ca nu este in jurul Bistritei. Nu cred si ar fi bine sa ma insel. Mergeti spre puntea peste Bistrita,si floarea galbena cu flori rasfatate pe virf exista suficienta. Mergeti pe str.Podgoriei (spre Ghinda),ca gasiti lanuri intregi de flori inalte galbene,rasfrinte spre in jos,care eu cred ca este ambrozie. Ca mine,multe persoane nu o cunosc,iar metode de distrugere sunt putine,impotriva gradului f.mare de inmultire.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

MATEROM AUTOMOTIVE angajează Facturist organizat și atent la detalii

Compania MATEROM AUTOMOTIVE este în căutarea unui Facturist organizat și atent la detalii, pentru a se alătura echipei noastre. Vei fi responsabil/ă de gestionarea activităților legate de facturare, înregistrarea documentelor contabile și menținerea unei comunicări eficiente cu clienții și colegii.

O armă reală – PREMIUL oferit de Poligon Tactical Defense Bistrița la concursul care marchează primul an de existență

Singurul poligon de trageri indoor din județ s-a deschis acum un an, la Bistrița. Dar băieții...

DELICE PAN angajează inginer tehnolog în industria alimentară. NOI locuri de muncă, în Bistrița

Brutăria Delice Pan angajează inginer tehnolog în industria alimentară, iar GB Instaplan  caută sudori, instalatori, electricieni și lăcătuși. La Clinica SANOVIL Bistrița este nevoie de farmacist, asistent medical generalist și infirmieră. Oferta completă, mai jos: