0.4 C
Bistrița
vineri, noiembrie 22, 2024

Bistrițenii nu-s curioși de reciclare! Lipsa de interes ne-ar putea crește taxele plătite pe gunoi, avertizează ADI Deșeuri

Deșeurile abandonate de unii bistrițeni în jurul platformelor de gunoi arată lipsa de interes față de colectarea selectivă. Imaginile surprinse de reprezentanții ADI Deșeuri pe strada Aerodromului din Bistrița vorbesc de la sine despre aceasta. În consecință, am putea scoate mai mulți bani din buzunar pentru plata taxei de salubrizare, avertizează ADI Deșeuri.

Reprezentanții ADI Deșeuri aduc în atenția populației realitatea dureroasă despre modul în care unii bistrițeni respectă curățenia și mediul înconjurător. Aceștia au surprins câteva imagini la o platformă de colectare din municipiu.


Imaginea dezolantă din jurul platformei de colectare a deșeurilor reciclabile de pe str. Aerodromului, ne arată modul în care unele persoane nu vor să se gândească la viitorul copiilor și la curățenia din orașul nostru.”, este  mesajul transmis de directorul ADI Deșeuri, Cristian Niculae.

O mare parte din ceea ce aruncăm o reprezintă deșeurile reciclabile – carton, peturi, doze de aluminiu. Dacă ar fi colectate selectiv, acestea ar putea fi valorificate.

O altă problemă este contaminarea reciclabilelor cu deșeuri reziduale.

Din păcate, în foarte multe containere de colectare a deșeurilor reciclabile, găsim și deșeuri reziduale, care contaminează deșeurile reciclabile, făcându-le nevalorificabile.”, adaugă șeful ADI Deșeuri

Avem cea mai mică taxă de salubrizare, însă ignoranța ne-ar putea costa mai mult.

În prezent, județul Bistrița-Năsăud are printre cele mai reduse taxe de salubrizare din Transilvania – 6,6 lei/persoană/lună în mediul rural și 11,5 lei/persoană/lună în mediul urban. Alte municipii taxează mult mai scump serviciile de salubritate, astfel: Cluj-Napoca – 14,43 lei/persoană/lună; Oradea – 17 lei/persoană/lună pentru zona de blocuri și 13 lei/persoană/lună la zona de case (2 goliri de pubelă neagră/lună); Brașov – 14,7 lei/persoană/lună; Alba-Iulia – 13,67 lei/persoană/lună. Dacă vrem să menținem taxele de salubrizare la un nivel scăzut trebuie să fim responsabili, să colectăm selectiv, SĂ LE PUNEM PE TOATE LA LOCUL LOR!”, transmite Cristian Niculae.

Autoritățile dețin soluția, dar e nevoie și de implicarea cetățenilor

”Soluția pentru rezolvarea acestei situații este implementarea cât mai rapidă a colectării deșeurilor la poarta casei pe 4 fracții distincte – hârtie/carton, plastic/metal, sticlă și deșeuri menajere – pentru zonele de case și desființarea acestor platforme de semi-îngropate din zonele de case.

Orice efort ar face autoritățile publice locale și operatorii de salubritate, nu vor avea succes fără responsabilitatea cetățenilor și fără efortul acestora de a colecta selectiv deșeurile reciclabile pentru a putea fi valorificate.”, mai adaugă șeful ADI Deșeuri, Cristian Niculae.

ARTICOLE SIMILARE

3 COMENTARII

  1. BA SUNT FOARTE INTERESATI NUAI DUMNEAVOASTRA NU ORGANIZATI ASA CUM TREBUIE ,CONTAINERELE VECH INGROPATE LEA -TITRANSFORMAT IN CUTII PE CARE LE RIDICATI DIN CAND IN CAND .INTRE ELE 1 WC PUBLIC DE NAI UNDE SA CALCI 2 GAURILE SUNT ATAT DE MICI ,,NU VREAU SA SPUN O PROSTIE MASINILE IAU TOT GUNOIUL LA FEL ASA CA HOTARITI CE VRETI SA VACETI

  2. Cum vad eu problema si care este parerea mea:
    1. Cetatenii sunt foarte nesimtiti in orice domeniu deoarece nu exista politie (cea nationala) si nici politia locala. La fel, lipsesc si celelalte organe care au atributii de control. Practic, nu se dau amenzi pentru nimic in orasul asta. Iar unii, platesc probabil „taxa de protectie” pentru a nu fi amendati, altfel nu imi explic cum de firmele nu respecta nici o lege si, desi poluarea cu deseuri vine clar de la ele, nu patesc nimic.
    2. Autoritatile si adi deseuri, sunt mai preocupate de interesul celor care le guverneaza decat de interesul cetatenilor. De ce spun asta?
    A) Platformele semi ingropate au fost o idee buna, dar cetatenii aduna gunoiul in saci menajeri, la fel ca in orice alta tara. Cum introduc eu sacul menajer cu plastic si metal prin gaura aia dreptunghiulara de 20cm latime? La fel cel menajer si etc.
    B) au pus carcare in jurul noilor vechi ghene de gunoi. Sunt foarte murdare acele carcase. Au o usa foarte mica prin care uneori nu poti arunca gunoiul daca sacul este mai voluminos. Carcasele au usile alea care reprezinta o foarte ideala sursa de imbolnavire a populatiei sibpoate chiar de epidemie. Ca sa le deschizi trebuie sa pui mana. Usile erau prevazute cu cartele, bani care au disparut undeva. Ideea cu carcasele a fost prost gandita din toate punctele de vedere. Nu exista ghene de gunoi pentru reciclare.
    3. Eu folosesc 3 saci pentru colectarea gunoiului, la apartament. Il colectez selectiv, dar cand merg la ghena nu am unde sa il arunc selectiv, asa ca il arunc gramada inte-una dintre ghenele care are usa deschisa, sau ma chinui sa deschid o usa cu ajutorul sacului sa nu pun mana pe ea. In cele ingropate nu am cum sa arunc hartia si plasticul pentru ca fanta nubpermite sa arunc un sac.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

Noua colecție de iarnă, la DYA Cool Fashion: Se poartă gecile și paltoanele cu gulere de blană! Găsiți inclusiv mărimi mari 6XL sau 60-62

Magazinul DYA COOL FASHION este cunoscut în rândul bistrițencelor că aduce haine de calitate, elegante sau...

MATEROM AUTOMOTIVE angajează Facturist organizat și atent la detalii

Compania MATEROM AUTOMOTIVE este în căutarea unui Facturist organizat și atent la detalii, pentru a se alătura echipei noastre. Vei fi responsabil/ă de gestionarea activităților legate de facturare, înregistrarea documentelor contabile și menținerea unei comunicări eficiente cu clienții și colegii.

O armă reală – PREMIUL oferit de Poligon Tactical Defense Bistrița la concursul care marchează primul an de existență

Singurul poligon de trageri indoor din județ s-a deschis acum un an, la Bistrița. Dar băieții...