Bistrița-Năsăud se numără printre județele unde se preferă economisirea în detrimentul împrumutului. La polul opus regăsim Timiș și Iași, unde locuitorii preferă să se împrumute și să economisească mai puțin.
Potrivit unei analize a Ziarului Financiar, raportul dintre credite și depozite ale populației în lei la nivel național se află la un nivel de 81,3%. Practic sunt mai multe depozite decât împrumuturi. Soldul creditelor ajungea la final de 2020 la 118,6 miliarde de lei, în timp ce depozitele se apropiau de 146 de miliarde de lei.
Timiș și Iași se numără printre județele unde numărul creditelor îl depășește pe cel al depozitelor, ceea ce înseamnă că locuitorii acestor județe preferă să se împrumute și să cheltuie din împrumuturi, nu din economii. În topul celor mai „cheltuitori” români mai regăsim București, Brașov sau Arad.
Bistrița-Năsăud se situează la polul opus, regăsindu-se în topul celor mai economi români, alături de Harghita, Covasna, Mureș sau Sălaj.
La final de 2020, în județul nostru se înregistrau credite în valoare de 828 de milioane de lei, în timp ce depozitele treceau de un miliard și 400 de milioane de lei. Raportul dintre credite și depozite este așadar de 55,6% în județul nostru.