Sute de bistrițeni au umplut azi, la prânz, Piața Unirii, pentru a celebra sau a urmări pur și simplu ceremonia militară de Ziua Unirii Principatelor Române. Autoritățile locale și județene (mai puțin primarul Ioan Turc, absent de la ceremonie), nu au ezitat să se prindă în horă cu bistrițenii.
Sute de bistrițeni au ieșit azi în Piața Unirii, pentru a participa la ceremonia organizată de Ziua Unirii Principatelor Române. Evenimentul istoric cunoscut sub numele de „Mica Unire” i-a adunat în jurul statuii lui Alexandru Ioan Cuza și pe consilierii locali sau județeni, directorii unor instituții sau deputați.
Ceremonia militară și religioasă a început la prânz, cu intonarea Imnului Național al României. Un sobor de preoți a oficiat un scurt serviciu religios.
La ceremonie au participat Radu Moldovan, președintele CJ BN, Camelia Tabără și Ciprian Kecsekes-Simionca, vicepreședinți ai CJ BN, vprimarul Sorin Hangan, deputați și alți lideri politici și șefi de instituții. .
Subprefectul Ioan Zăgrean a citit mesajul premierului Nicolae Ciucă. „Se cuvine să le transmitem generațiilor tinere și să le amintim că societatea îi recunoaște și îi urmează pe cei ce deschid noi drumuri prin idealuri nobile…
Istoria ne dovedește că unirea aduce siguranță, conferă protecție și speranță pentru un viitor bun! Exemplul de viziune, solidaritate, curaj și mobilizare al generației care a realizat Unirea Principatelor ne însoțește, azi, pe drumul pe care dorim să îl urmeze România. Hai să dăm mână cu mână, pentru prezentul și viitorul nostru european! La Mulți Ani, români! La Mulți Ani, România!”
La statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza a fost depusă o coroană de flori, din partea autorităților.
Garda de onoare a Brigăzii 81 Mecanizate „General Grigore Bălan” din Bistrița a defilat în fața bistrițenilor adunați în Piața Unirii.
Ceremonia a continuat cu un recital al interpretei de muzică folclorică Veta Biriș. Artista a fost acompaniată de ansamblul profesionist „Cununa de pe Someș”.
Evenimentul s-a încheiat cu tradiționala Horă a Unirii în care s-au prins autoritățile prezente la eveniment, alături de bistrițenii de rând:
Astă seară, de la ora 18.00, la Centrul Cultural Dacia, sunteți invitați la spectacolul omagial Uniți sub tricolor. Intrarea este liberă.
Unirea Principatelor Române a început în 1848, odată cu realizarea uniunii vamale între Moldova și Țara Românească, în timpul domniilor lui Mihail Sturdza, respectiv Gheorghe Bibescu.
Deznodământul Războiului Crimeii a stăvilit pentru un timp ambițiile geopolitice ale Imperiului Rus la Dunărea de Jos. Fără a consolida, însă, Imperiul Otoman de care depindeau principatele. Acest fapt a creat un context favorabil realizării unirii.
Votul popular favorabil unirii în ambele țări, rezultat în urma unor Adunări ad-hoc în 1857, a dus la Convenția de la Paris din 1858: o înțelegere între Marile Puteri. Prin acest document, era acceptată o uniune mai mult formală – între cele două țări, cu guverne diferite și cu unele instituții comune.
La începutul anului 1859, liderul unionist moldovean Alexandru Ioan Cuza a fost ales ca domnitor al Moldovei și Țării Românești. În 1862, cu ajutorul unioniștilor din cele două țări, Cuza a unificat Parlamentul și Guvernul, realizând unirea politică.
După înlăturarea sa de la putere în 1866, unirea a fost consolidată de succesorul său, principele Carol de Hohenzollern-Sigmaringen.
Constituția adoptată în acel an a numit noul stat – România.
Măi oameni buni , hai să facem. un exercițiu de imaginație: gândițivă voi cum ar fi fost dacă … Transilvania , în loc să se unească cu Moldova și cu țara românească, s-ar fi unit cu austro-ungaria. Cât de rău am fi trăit noi ??? . Aud ?
Pe cea Mică nu ai luat-o cu tine la horă, Vodă? De când ai scăpat de ea nu mai ți-e rușine să ieși în lume, ha?