Pasajele orașului surprinse în culori inedite și ipostaze emoționante, dar și străzi din Bistrița, cu personaje abia schițate sau clădiri care parcă prind viață… Toate acestea sunt admirabil strânse într-un document de excepție. Sever Moldovan a reușit să surprindă misterul burgului săsesc într-un album special.
Bistrița Urbis civitas se intitulează albumul realizat de pictorul și fotograful Sever Moldovan. Volumul ne dezvăluie orașul în imagini cu detalii mai puțin cunoscute și contine lucrări de pictură și grafică ale artistului.
Albumul face parte dintr-un proiect co-finanțat de Primăria Bistrița din Bugetul local al Municipiului Bistrița pe anul 2023.
„Artistul Sever Moldovan are un demers plastic închegat, maturizat la intersecția dintre construcția rațională și sensibilitatea cromatică, iar subiectele sale inspirate constant, pasionat și cu expertiză din atmosfera expresivă a Bistriței și a burgurilor Transilvaniei, îl recomandă ca un veritabil maestru al vedutelor contemporane”, notează Vasile Duda.
„Populate uneori de personajele vremii, străzile prind viață, vegetația și trecătorii amprentând respirația locului. Perspectiva unui bun desenator ce se află, stă pierdută prin liniua cu valori diferite, compusă cu știință, dând iluzia adâncimilor. La fel arcadele caselor ori a ferestrelor ori a ferestrelor sunt creionate prin desenul trăitor datorită ondulației liniilor…”, punctează artista Cristina Gloria Oprișa în album.
FOTO/VIDEO: Bistriţa, din nou surprinzătoare! Un act de curaj şi o provocare
FOTO: Bistriţa – prin ochii unui inginer, în tablouri pictate „cu ochii sufletului”
„Suntem invitați să observăm în picturile lui Sever Moldovan contexte locale distincte, dar și să ne umplem pieptul cu un parfum discret și revolut.
Pentru Sever Moldovan identitatea culturală a Bistriței, formele artistice care și ele afirmă identitatea și integritatea, fac expresivă capacitatea de autoconservare și supraviețuire în condițiile unei noi utopii urbane dar și a unei luminări care vrea cu orice preț să își transceadă propria tradiție locală…”, subliniază criticul Oliv Mircea în același album.
Sever Moldovan s-a născut la Telciu şi a absolvit Liceul de Arte plastice – Romul Ladea din Cluj-Napoca în 1977.
După absolvirea Facultății de Construcții Cluj-Napoca în 1983, a urmat Cursurile Academiei de Arte Vizuale și Design Cluj-Napoca.
Și-a completat studiile universitare la Universitatea Babes Bolyai Cluj-Napoca, absolvind cursurile postuniversitare de specializare în Reabilitarea Monumentelor Istorice.
Pasiunea permanentă și exercițiul continuu în domeniul artelor frumoase îmbinate cu profesia de zi cu zi în domeniul tehnic–ingineresc, îi oferă lui Sever Moldovan posibilități multiple de exprimare în artele plastice vizuale, fapt dovedit prin multiplele prezente artistice pe simezele galeriilor de artă.
Are un bogat palmares artistic: expoziții personale în Bistrița, Cluj Napoca, Iași și Satu Mare, dar și participări la expoziții de grup, simpozioane și bienale de artă plastică în Bistrita, București, Iași, Alba Iulia, Satu Mare, Hunedoara, Târgoviște, Petroșani, Târgu Jiu, Besançon și Ornans-Franța etc.
A participat în tabere de creație la Colibița-Bistrița, Cincis-Hunedoara, Abrud-Alba, Ornans- Franța etc.
Este membru al Uniunii Artiștilor Plastici din Romania – Filiala Interjudețeană Cluj/Bistrița, din 2015.
A fost nominalizat și a primit premii sau distincții la concursuri sau bienale de artă în România. În anul 2016, devine laureat al Premiului municipiului Bistrița – secțiunea Cultură.