-9.2 C
Bistrița
joi, ianuarie 16, 2025

FOTO – Școala de lemnărit Ars Fabrilis din Bistrița: Zeci de copii au învățat să dea viață lemnului, descoperindu-i magia

Linguri de lemn, castronașe de diferite dimensiuni și forme, brăduți sau titirezi și zeci de lucrușoare, unele mai spectaculoase decât altele, luminează atelierul Ars Fabrilis. Ieri și alaltăieri, porțile școlii de lemnărit au fost deschise celor curioși să descopere tainele lemnului.

A fost veselie mare și multă energie, în acest weekend, la școala de lemnărit Ars Fabrilis. Irina și Ciprian Pop și-au deschis larg porțile atelierului, în weekend, pentru copii, părinți și bunici care au vrut să descopere cum se cioplește în lemn, cum se lucrează la strungul manual sau ce este un cal de mezdrit.

Ciprian Pop, meșterul specializat în lemnărit de aproape 20 de ani, a explicat pentru Bistrițeanul.ro că din octombrie, de când s-a deschis școala de lemnărit, copiii care au trecut pragul atelierului au învățat la început să taie, să rindeluiască și să șlefuiască lemnul.

Cu copiii mai mari am început și să cioplim lemnul, cu un cuțit mic. De obicei îi și întreb ce vor să lucreze. Nu insist să predau lecția pe care mi-am propus eu s-o predau, conform proiectului. Unii mi-au spus că își doresc să cioplească, și atunci asta am făcut. Am început cu mici obiecte. La linguri, e puțin mai complicat. Se folosește și scoaba, pentru scobit lemnul, iar asta e mai dificil de folosit.

Am făcut diverse crestături geometrice în lemn, la care folosim doar un cuțit mic și o daltă… Acum lucrăm la scăunele mici, care se „construiesc” în 3-4 ore, în funcție de dexteritatea copilului…

Zilele porților deschise au decurs minunat. Au venit o mulțime de copii și părinți. Spre surprinderea noastră, s-au prezentat și adulți interesați să învețe să cioplească lemnul. Ne-au întrebat când deschidem un atelier și pentru adulți. Sperăm de anul viitor să și reușim”, ne-a explicat Ciprian Pop.

Ciprian Pop ne-a povestit și despre decorațiunile de Crăciun, bradul inedit care luminează atmosfera, în aceste zile, la Ars Fabrilis. Dar și despre obiectele speciale pe care le puteți achiziționa din atelier.

Aceasta este o lingură din fag „pătat”. Lemnul a fost ținut afară, în umezeală, pe pământ, și a fost atacat de o ciupercă. Este complet inofensivă, nu atacă structura lemnului, dacă nu depășește un anumit prag. Creează în schimb diferența asta de culoare și imprimă lemnului niște nuanțe interesante. Am cumpărat niște lemn fag la un moment dat, și l-am depozitat afară. N-am avut timp să lucrez din el nimic atunci, pe moment. Șitam că se obține efectul ăsta spectaculos, pentru că am mai făcut așa ceva și înainte. Am obținut același efect și la arin, la fel ținut în aer liber.

Titirezii sunt ciopliți din lemn de tei, la un strung electric. Se pot lucra și la strung manual, dar este mai dificil și durează mai mult. Să construiești un asemenea titirez, dacă ai dexteritate, durează cam 20-30 de minute”, a precizat Ciprian Pop.

Irina Pop a recunoscut că e vorba de o îndemânare care necesită timp și răbdare.

Știm că avem nevoie de timp și vrem să construim totul pas cu pas, pe treabă bună. Vom trage linie și vom analiza ce se poate face mai bine anul viitor. Deocamdată suntem foarte mulțumiți. Avem copii care s-au înscris deja în aceste zile, după ce au petrecut câteva ore în week-end, printre uneltele noastre.

Avem 40 de copii înscriși acum. Cei mai mulți la grupele de 8 – 13 ani. Mai puțini sunt la grupa de vârstă 14-15 ani. Ar mai fi locuri disponibile pentru încă vreo 20 de copii. Mai mult de atât nu, pentru că ar îngreuna calitatea actului educativ. 

Copiii care vin la școala noastră din octombrie au reușit deja să-și construiască un suport de lemn pentru creioane, apoi un cuier și un scăunel. Și-au făcut obiecte ornamentale din traforaj – ornamente pentru Crăciun, dar nu numai. Urmează să-și confecționeze o ladă de scule și cutiuțe pentru diverse obiecte.

Gherghefurile sunt o noutate la Ars Fabrilis. Aveam eu acasă câteva, era bucuria mea să lucrez la gheghef. Le-am adus prima oară aici doar ca să văd reacția copiilor. Le-au văzut, unii au fost impresionați și au vrut să lucreze și ei. Mai nou, e un fel de obicei, în ultimele zece minute ale orei se destind lucrând la gherghef.

Tocmai de aceea, din ianuarie ne-am gândit să facem și grupe separate de țesut. Începem cu gherghefuri mai simple, pentru ca apoi să ajungem și la țesături mai complexe…”, ne-a explicat Irina Pop.

La gherghefurile mai mici se pot face mici covorașe, care să fie apoi amplasate apoi pe perete sau combinate și cusute astfel încât la final să ne alegem cu o gentuță sau un portofel. Pe gherghefurile mai mari se pot țese chiar ștergare sau carpete.

Următorul pas ar fi războaie orizontale la care se pot țese lucruri și mai mari. Dar lucrurile trebuie luate treptat, pentru că și aici este necesară o anumită dexteritate. Sunt copii care n-au fost atrași foarte tare de lemnărit, ci mai degrabă de țesut…

Nu se poate spune că lemnăritul sau cioplitul în lemn este destinat doar băieților, ne asigură Irina Pop. „Avem și grupe compuse doar din fete. Unele oscilează între lemnărit și gherghef. Dar îndeletnicirea asta nu ține deloc de gen. Ține doar de preferința și îndemânarea copilului”, a completat Irina Pop.

Cum vă puteți înscrie în Școala Ars Fabrilis aflați accesând pagina lor de Facebook sau direct la sediul lor, pe Strada Vasile Lupu Nr. 8A.  

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

Apartamente spațioase, cu finisaje de lux, de la DHD Rezidence, numai gata să te muți în ele

Proiectul DHD Residence a fost finalizat și recepționat. Apartamentele spațioase, cu finisaje de lux, își așteaptă...

Porți și garduri premium, de la Kreativ Metal & Colours, acum cu o reducere de 10 la sută la toate comenzile!

Gardul și poarta curții tale pot avea propria personalitate. Specialiștii de la Kreativ Metal & Colours...

Se fac angajări la MasterFoam, TeraSteel, GB Instaplan și Delice Pan! NOI locuri de muncă, în Bistrița

MasterFoam caută spre angajare stivuitoriști și tehnicieni mentenanță, iar Delice Pan are nevoie de un inginer tehnolog în industria alimentară. NOI locuri de muncă sunt disponibile la RCB Electro, Fan Courier și GB Instaplan Bistrița care angajează electricieni, sudori, lăcătuși mecanici. Oferta completă, mai jos: