Cu o expoziție foto și o lansare de carte debutează astăzi, la Casa Cu Lei, sărbătoarea comunității evanghelice din Bistrița. Mâine, în cadrul unei ceremonii speciale va fi instalat prim-preotul Andreas Hartig. Ce surprize au pregătit organizatorii:
Parohia Evanghelică C.A. Bistrița (reprezentată de curator Katharina Borsoș) și Asociația Sașilor Bistritz-Nösen (reprezentată de președinte Dr. Hans-Georg Franchy) îi invită pe bistrițeni la ceremonia de instalare a viitorului prim-preot Andreas Hartig.
Instalarea noului prim-preot se va desfășura în cadrul unei ceremonii speciale. Evenimentul are loc mâine, 14 septembrie 2024, de la ora 11:00, la Biserica Evanghelică din Bistrița.
Evenimentele culturale organizate cu acest prilej debutează astăzi, la ora 12, la Casa cu Lei.
„Vă aștept vineri, 13 septembrie, la expoziția de fotografie și lansarea de carte Omul, Pământul, Veșnicia – la Galeria Casa cu lei, pe strada Nicolae Titulescu din Bistrița. Vernisajul oficial va avea loc la ora 12, iar la ora 18 se va organiza un „vernisaj” mai putin formal, să stăm la un pahar de vin și să discutăm despre fotografie și nu numai.
Așadar va invit să fiți alături de mine astăzi, atât la ora 12:00, cât și la ora 18:00. Totodată, mulțumim Forumului Democrat German și Editurii Honterus din Sibiu pentru sprijinul substantial oferit pentru acest demers”, a transmis fotograful Toni Pal.
„Este foarte important pentru noi să luați parte la acest eveniment și să fiți martorii comuniunii și solidarității frățești din biserica și comunitatea noastră.
Suntem conștienți că astfel de semne de solidaritate au fost și rămân importante pentru Parohia Bistrița și parohiile din diaspora, pentru Ținutul Bistriței și Transilvaniei de Nord”, precizează reprezentanții comunității evanghelice.
De altfel, cu acest prilej s-au pregătit o serie de manifestări culturale și concerte speciale.
Între altele, vor fi comemorați și cei 80 de ani de la evacuarea sașilor din Transilvania de Nord. Totodată, comunitatea va evoca figura ultimului primar neamț al orașului – Karl Sanchen, decedat în 1934. Piatra funerară a acestuia reprezintă unul dintre puținele locuri unde mai poate fi admirată stema veche a orașului Bistrița – struțul cu potcoavă în cioc, cu o coroană pe cap și un scut pe care se aflau presărate flori de crin (simbol al orașului din secolul XIV până la venirea comuniștilor).
„Comemorarea predecesorilor noștri și a istoricei evacuări fatidice a sașilor din Transilvania de Nord ne face să simțim mai ales bucuria și speranța pentru viitor. Ne încurajează să fim alături de comunitățile și preoții lor”, au mai transmis organizatorii.